Ο Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει για το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς: Ψητό χοιρινό μπούτι με λαχανάκια Βρυξελλών
Ένα υπέροχο πιάτο...
Συστατικά
Για το χοιρινό
5 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μηλόξιδο
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μείγμα 5 spices
1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
1 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
2 κρεμμύδια
2,5 κιλά χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο
150 γρ. νερό
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για τα λαχανάκια Βρυξελλών
1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
αλάτι
6 φέτες μπέικον
πιπέρι
200 γρ. κάστανα, βρασμένα
50 γρ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το χοιρινό
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τον χυμό λεμονιού, το μείγμα 5 spices, την αποξηραμένη ρίγανη, το κρεμμύδι σε σκόνη, το κύμινο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μείγμα της μαρινάδας στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τις απλώνουμε σε ένα ταψί.
- Τοποθετούμε το χοιρινό πάνω από τις φέτες των κρεμμυδιών και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί το χοιρινό εντελώς από τη μαρινάδα.
- Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο από 3 έως 8 ώρες.
- Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Προσθέτουμε στο ταψί το νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
- Ελέγχουμε στον μισό χρόνο το ψητό μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον υγρά και -αν χρειάζεται- ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα.
- Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220° C, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κρέας.
- Βγάζουμε το κρέας από το ταψί και το διατηρούμε ζεστό σε μια πιατέλα σκεπάζοντάς το με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
- Αδειάζουμε τα υγρά που έχουμε στο ταψί μαζί με τα κρεμμύδια σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη σάλτσα.
- Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
Για τα λαχανάκια Βρυξελλών
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
- Κόβουμε το κοτσάνι από τα λαχανάκια Βρυξελλών και αφαιρούμε τυχόν μαραμένα εξωτερικά φύλλα.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό σε δυνατή φωτιά μαζί με λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
- Ρίχνουμε τα λαχανάκια και βράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε τα λαχανάκια και τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Αφήνουμε να στραγγίξουν καλά από το νερό και τα αδειάζουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί 30x40 εκ.
- Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το ρίχνουμε στο ταψί.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα κάστανα, το ελαιόλαδο και το θυμάρι.
- Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν το μπέικον και τα λαχανάκια.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
- Σερβίρουμε το χοιρινό με τα λαχανάκια Βρυξελλών και τη σάλτσα.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr