Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει: Γλυκόξινα χοιρινά φιλετάκια - Το ιδανικό finger food για να υποδεχτείτε τους φίλους σας στις μαζώξεις
Ο καιρός κρυώνει, οι μαζώξεις σε σπίτια ξεκινάνε, και ήρθε η ώρα να δείξετε στους φίλους σας, τις μαγειρικές σας ικανότητες...
Συστατικά
Για τη γέμιση
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 πιπεριά κίτρινη
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γρ. τσένταρ, σε φέτες
Για τη μαρινάδα
- 100 γρ. σάλτσα σόγιας
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 σκ. σκόρδο
- 50 γρ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
- 1 κ.σ. μέλι
- 500 γρ. ψαρονέφρι
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- σουσάμι
- φύλλα κόλιανδρου
- γουακαμόλε
- γλυκόξινη σάλτσα
- γιαούρτι στραγγιστό, ή sour cream
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γέμιση
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τις βάζουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 10-15 λεπτά για να μαλακώσουν.
- Απλώνουμε τις φέτες τσένταρ πάνω από τις πιπεριές και αφήνουμε να λιώσει. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε στην άκρη.
Για τη μαρινάδα
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη σάλτσα σόγιας, τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ, το σκόρδο ψιλοκομμένο, την κρέμα βαλσάμικο με σύκο, το μέλι και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε το ψαρονέφρι σε πλάγιες λεπτές λωρίδες και τις βάζουμε μέσα στη μαρινάδα. Ιδανικά βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε μέσα τα φιλέτα αφαιρώντας την περιττή μαρινάδα. Αφήνουμε το μπολ με τη μαρινάδα στην άκρη.
- Σοτάρουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα.
- Σβήνουμε με τη μαρινάδα και βράζουμε 1-2 λεπτά για να γλασάρουν. Αφαιρούμε μόνο τα φιλέτα και αφήνουμε στην άκρη.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο τηγάνι με τη μαρινάδα για να καραμελώσει καλά και μεταφέρουμε σε μπολ.
- Μοιράζουμε τις πιπεριές πάνω από κάθε φιλέτο, τυλίγουμε και κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
- Σερβίρουμε με τη σάλτσα, σουσάμι, κόλιανδρο, γουακαμόλε, γλυκόξινη σάλτσα και γιαούρτι ή sour cream.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr