Άκης Πετρετζίκης: Χοιρινό φρικασέ στην χύτρα ταχύτητας - Ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα και όχι μόνο! (βίντεο)

Το απόλυτο οικογενειακό γεύμα με χοιρινό φρικασέ στη χύτρα ταχύτητας και αυγολέμονο

Συστατικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1,5 κιλό χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 600 γρ. νερό
  • 500 γρ. μαρούλι
  • 150 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι άνηθο

Για το αυγολέμονο

  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. ζωμό, από το χοιρινό

Για το σερβίρισμα

  • άνηθο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • λεμόνι, κομμένο σε φέτες

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει. 
  • Ρίχνουμε το χοιρινό, πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το κρέας από όλες τις πλευρές. Ιδανικά, σοτάρουμε το χοιρινό σε δύο δόσεις. 
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στη χύτρα, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Σβήνουμε με το κρασί, και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
  • Προσθέτουμε το νερό, και κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της.
  • Γυρίζουμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 3, και μόλις φτάσει στο πράσινο χρώμα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. 
  • Κόβουμε το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
  • Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας, ανοίγουμε το καπάκι της, και ρίχνουμε το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
  • Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας, τοποθετούμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 1, και μόλις φτάσει στο πράσινο χρώμα, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. 
  • Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, την αποσυμπιέζουμε, ανοίγουμε το καπάκι της, και αφήνουμε στην άκρη.

Για το αυγολέμονο

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. 
  • Ρίχνουμε με μια κουτάλα αργά τον ζωμό από το χοιρινό, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα χειρός. 
  • Μεταφέρουμε όλο το αυγολέμονο ξανά μέσα στη χύτρα, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Για το σερβίρισμα

  • Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζουμε με άνηθο, ελαιόλαδο και πιπέρι, γαρνίρουμε με 2 φέτες λεμονιού, και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr