Στο Μπαγκλαντές τα παιδιά & οι γυναίκες πληρώνονται 2,60 ευρώ μεροκάματο: Για να φτιάξουν τα ρούχα της παγκόσμιας μόδας
Το Μπαγκλαντές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην εξαγωγή ρούχων.
Οι μεγάλες εταιρείες μόδας που προμηθεύονται ρούχα από το Μπαγκλαντές για τη βρετανική αγορά φέρονται να πληρώνουν κάτω από το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη έρευνα σε 1. 000 κατασκευαστές.
Η πλειονότητα των εργοστασίων του Μπαγκλαντές που πωλούν σε 24 από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους λιανοπωλητές αναφέρουν ότι πληρώνουν τις ίδιες τιμές σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, παρά την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.
Μεγάλος αριθμός εμπορικών σημάτων μόδας που αναφέρονται στη μελέτη "Impact of Global Clothing Retailers' Unfair Practices on Bangladeshi Suppliers During COVID-19", αναφέρεται ότι αγοράζουν από εργοστάσια που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και σχεδόν ένα στα πέντε αγωνίζονται να πληρώσουν τον κατώτατο μισθό των 2,60 ευρώ την ημέρα.
Συνολικά, το 90% των μεγαλύτερων εμπορικών brands που αγοράζουν από τέσσερα ή περισσότερα εργοστάσια αναφέρθηκε ότι εμπλέκονται σε αθέμιτες πρακτικές αγορών στην έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen και τη φιλανθρωπική οργάνωση για την εμπορική δικαιοσύνη Transform Trade.
Το κύριο χαρακτηριστικό των προϊόντων των παραπάνω εταιρειών είναι η προσιτή τιμή τους. Πώς, όμως, επιτυγχάνεται η διατήρηση τόσο χαμηλών τιμών σε αγαθά, όπως τα ρούχα; Μια μέθοδος που εφαρμόζει η βιομηχανία της μόδας για αυτό τον σκοπό είναι οι κακής ποιότητας και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάρρευση του κτιρίου Rana Plaza το 2013, που συμπεριλάμβανε εργοστάσια πασίγνωστων εταιρειών μόδας (όπως η Mango, η Benetton, η Prada, η Gucci), που ο αριθμός των θυμάτων ανερχόταν στους 1132. Η εργασία σε ακατάλληλο περιβάλλον συνοδεύεται με ανθυγιεινά προγράμματα και ωράριο εργασίας, καθώς ο μέσος απασχολούμενος στη βιομηχανία της μόδας σε αναπτυσσόμενες χώρες εργάζεται τουλάχιστον 100 ώρες εβδομαδιαίως και όλες τις ημέρες της εβδομάδος σε δωδεκάωρες βάρδιες.
Το Μπαγκλαντές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδυμάτων στον κόσμο, παρέχοντας εκατομμύρια ενδύματα στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
"Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι εργάτες του Μπαγκλαντές δεν πληρώνονταν αρκετά για να ζήσουν, με έναν στους πέντε κατασκευαστές να αγωνίζεται να πληρώσει τον κατώτατο μισθό, ενώ πολλές μάρκες μόδας που χρησιμοποιούν εργατικό δυναμικό από το Μπαγκλαντές αύξησαν τα κέρδη τους", δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Muhammad Azizul Islam, καθηγητής στη Λογιστική Βιωσιμότητας και Διαφάνειας στο University of Aberdeen Business School, σύμφωνα με το abdn.ac.uk
Το εργατικό δυναμικό στον χώρο της μόδας αποτελείται κυρίως από γυναίκες και παιδιά, καταπατώντας, έτσι, το ανθρώπινο δικαίωμα των παιδιών στη μη εργασία. Παρά την ύπαρξη νόμου που έχει θεσμοθετηθεί στο Μπαγκλαντές για την απαγόρευση της εργασίας κάτω από την ηλικία των 14 ετών, το 13,4% παιδιών ηλικίας 5 έως και 14 ετών εργάζεται, όπου το μεγαλύτερος μέρος τους απασχολείται με την κλωστοϋφαντουργία. Η παιδική εργασία αποτελεί ένα φαινόμενο που κυριαρχεί στις αγροτικές περιοχές της χώρας με ποσοστό 83%.
Επομένως, για αυτά τα παιδιά η εργασία στη γρήγορη μόδα είναι η ιδανική συνθήκη εργασίας, καθώς δεν κατέχουν ιδιαίτερες ικανότητες σε τόση μικρή ηλικία και συνήθως η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι αδύνατη για οικονομικούς και γεωγραφικούς λόγους.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr