Ο Άκης Πετρετζίκης μας έχει ένα νοστιμότατο πρωινό - Πίτσα με αβγά για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα
Δοκιμάστε αυτή την συνταγή για ένα δυναμωτικό πρωινό....
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 170 γρ. νερό, χλιαρό
- 1/2 κ.γ. μαγιά ξηρή
- 280 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για πασπάλισμα
- 1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 6 φέτες μπέικον
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 6 αβγά, μεγάλα
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κρεμμύδι
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Προετοιμάζουμε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε στον κάδο στου μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
- Αυξάνουμε την ταχύτητα στο μεσαίο και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμη. Αυξάνουμε την ταχύτητα στο δυνατό και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη, για περίπου 2 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και σχηματίζουμε από μια σφιχτή μπάλα.
- Τοποθετούμε τις ζύμες σε ένα αλευρωμένο ταψί, το καλύπτουμε με μια πλαστική σακούλα, δένουμε χαλαρά τη σακούλα, και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.
- Αφαιρούμε το ταψί από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν το ψήσιμο, και τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος.
Για την πίτσα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250ο C στον αέρα.
- Τηγανίζουμε το μπέικον σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό.
- Αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε σχήμα κύκλου διαμέτρου 30 εκ.
- Αλευρώνουμε την πίτσα και τη μεταφέρουμε στην ανάποδη πλευρά ενός ταψιού με λαδόκολλα.
- Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τη μισή παρμεζάνα, τη μισή μοτσαρέλα και το μισό μπέικον.
- Σπάμε 3 αβγά πάνω από την πίτσα και αλατοπιπερώνουμε.
- Μεταφέρουμε το ταψί στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρει η κρούστα χρώμα, να λιώσουν τα τυριά και να ψηθούν τα αβγά.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι.
- Αφαιρούμε την πίτσα από τον φούρνο και την πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια.
- Αφήνουμε την πίτσα να κρυώσει για 2 λεπτά και σερβίρουμε.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικάσία και για τη δεύτερη ζύμη πίτσας.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr