Ο Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει για την Τσικνοπέμπτη - Mix grill με διάφορα κρέατα & ακαταμάχητη γεύση

Έσείς τι θα φάτε σήμερα; 

Συστατικά

Για το BBQ

1 κιλό χοιρινό, λαιμό

1.200 γρ. παϊδάκια κοτόπουλου

10 λουκάνικα , χωριάτικα

πατάτες τηγανητές

πίτες για σουβλάκι

τυροκαυτερή

μελιτζανοσαλάτα

Για τη μαρινάδα χοιρινού

250 γρ. αλάτι, χονδρό

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

1 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. ρίγανη

1 κ.γ. πιπέρι

3-4 κλ. δεντρολίβανο

1 κ.σ. θυμάρι

5 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη μαρινάδα κοτόπουλου

2 κ.σ. μουστάρδα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

1 κ.γ. κάρι

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη

Για τα μπιφτέκια

1 κιλό κιμά χοιρινό

100 γρ. ψωμί τριμμένο

80 γρ. γάλα

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

αλάτι

πιπέρι

1/3 ματσάκι μαϊντανό

1/3 ματσάκι δυόσμο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 αυγό

Για τη μελιτζανοσαλάτα

1 κιλό μελιτζάνες

1/2 πιπεριά Φλωρίνης

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1/2 σκ. σκόρδο

30 γρ. ξίδι

1/2 σκ. αλάτι

πιπέρι

50 γρ. ελαιόλαδο

Για την τυροκαυτερή

1/2 πιπεριά Φλωρίνης

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

400 γρ. φέτα

1 κ.σ. μπούκοβο

1/2 σκ. σκόρδο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις χοιρινές μπριζόλες στο BBQ

Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το αλάτι, τη ζάχαρη, τη φλούδα από το λεμόνι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το πιπέρι, τα φύλλα από το δεντρολίβανο, το θυμάρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και χτυπάμε πολύ καλά για να έχουμε μια αρωματική πάστα.

Κόβουμε τις μπριζόλες κάθετα σε φέτες 2 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Ρίχνουμε τη μαρινάδα και φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη ή στο ψυγείο να μαριναριστεί για 20 λεπτά.

Ξεπλένουμε καλά τις μπριζόλες με νερό και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και αφήνουμε στο ψυγείο.

Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

Για τα παϊδάκια κοτόπουλου στο BBQ

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το κάρι, τη ρίγανη και το σκόρδο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Βάζουμε τα παϊδάκια κοτόπουλου στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Φροντίζουμε η μαρινάδα να καλύψει όλη την επιφάνειά τους.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Μπορούμε να αφήσουμε μέχρι 1 βράδυ.

Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

Για τα μπιφτέκια στο BBQ

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, το ψωμί και το γάλα.

Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη, μέσα στο μπολ το κρεμμύδι, και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο ψιλοκομμένους, το ελαιόλαδο και το αυγό, και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

Για τα λουκάνικα

Χαράσσουμε τα λουκάνικα σε πολλά σημεία και αφήνουμε ψυγείο.

Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

Για τη μελιτζανοσαλάτα

Ψήνουμε στη φωτιά τις μελιτζάνες και την πιπεριά για να ψηθούν και να πάρουν καπνιστή γεύση. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο.

Αφαιρούμε τη φλούδα και ψιλοκόβουμε τη σάρκα.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο ψιλοκομμένα, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.

Για την τυροκαυτερή

Ψήνουμε στη φωτιά την πιπεριά για να ψηθεί και να πάρει καπνιστή γεύση. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο.

Ξεφλουδίζουμε την πιπεριά, αφαιρούμε τα σπόρια και βάζουμε τη σάρκα στον πολυκόφτη.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μισή φέτα, το μπούκοβο και το σκόρδο και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σπάμε μέσα σε ένα μπολ την υπόλοιπη φέτα με ένα πιρούνι για να γίνει μικρά κομμάτια.

Προσθέτουμε μέσα στο μπολ το μείγμα από τον πολυκόφτη και ανακατεύουμε με το πιρούνι.

Αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε στη πιατέλα τις μπριζόλες, το κοτόπουλο, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα, την τυροκαυτερή, τη μελιτζανοσαλάτα, τις πατάτες και τις πίτες και σερβίρουμε με λεμόνι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr