Ντίνα Νικολάου: Μπανανοκορμός, σκέτος πειρασμός - Στο κέντρο του θα υπάρχουν δύο ζωηρόχρωμες στρογγυλές φέτες μπανάνας που δίνουν εντυπωσιακή όψη
Ο ομορφιά αυτού του κορμού είναι η όψη που έχει κάθε φέτα, όταν τον κόψετε
Υλικά
Για τη βάση
Για την κρέμα
Για το σιρόπι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
-
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τη ζάχαρη και το νερό για 6 - 7 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση), μέχρι να φτιάξω ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
Για τη βάση
-
Τρίβω τα μπισκότα πτι μπερ στο μπλέντερ ή στο μούλτι, μέχρι να γίνουν σκόνη. Τη ρίχνω σε ένα μπολ, προσθέτω το μαλακωμένο βούτυρο, την τριμμένη καρυδόψιχα και το κακάο και ανακατεύω καλά, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν και να γίνουν ένα λασπώδες μείγμα.
-
Κόβω ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι λαδόκολλας και απλώνω εκεί το μείγμα μπισκότου, με μια σπάτουλα, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται και σε πάχος 1/2 εκ. Ραντίζω τη βάση με το κρύο σιρόπι και αφήνω κατά μέρος.
Για την κρέμα
-
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτω την τριμμένη καρύδα, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού) και τη βανίλια και χτυπάω, μέχρι να ενωθούν. Σκεπάζω το μπολ και βάζω την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει λίγο.
Συναρμολόγηση
-
Βγάζω την κρέμα από το ψυγείο και την απλώνω ομοιόμορφα επάνω στη βάση μπισκότου, με μια σπάτουλα. Ξεφλουδίζω τις μπανάνες και τις βάζω ολόκληρες, τη μία δίπλα στην άλλη, στο κέντρο της κρέμας.
-
Ανασηκώνω προσεκτικά τη λαδόκολλα και τυλίγω σε ρολό, προσεκτικά (χρησιμοποιώ τη λαδόκολλα για να σπρώξω απαλά το ρολό, αλλά δεν τυλίγω μαζί και τη λαδόκολλα). Σκεπάζω το ρολό με τη λαδόκολλα, στρίβω τις άκρες της σαν καραμέλα και το βάζω στο ψυγείο για 4 - 5 ώρες, για να παγώσει και να σφίξει.
-
Για να σερβίρω, αφαιρώ προσεκτικά τη λαδόκολλα και κόβω το ρολό σε φέτες.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr