Ντίνα Νικολάου: Λαγάνα της Καθαροδευτέρας- Μυστικά για την πιο αφράτη ζύμη!

Καθαροδευτέρα δίχως λαγάνα δεν νοείται!

Υλικά

  • 1 φακελάκι (7 – 9 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • μπόλικο σουσάμι, ελαφρά καβουρδισμένο σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, μέχρι να ξανθύνει

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω 2 νεροπότηρα νερό (περίπου 500 - 600 γρ.), μέχρι να γίνει ζεστό, αλλά όχι καυτό (αν βάλω το δάχτυλό μου στο νερό να μην με καίει). Παίρνω 1/2 φλιτζάνι από το νερό, το βάζω σε ένα μπολάκι, προσθέτω τη μαγιά και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι. Αφήνω κατά μέρος για 5 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το αλάτι και το μείγμα νερού-μαγιάς. Αρχίζω να ανακατεύω με το χέρι μου, με κυκλικές κινήσεις (ή με τον γάντζο του μίξερ πάγκου), μέχρι να απορροφηθεί το υγρό μείγμα από το αλεύρι.
  3. Συνεχίζω το ανακάτεμα, προσθέτοντας σταδιακά όσο από το υπόλοιπο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη, στεγνή στην όψη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ αλλά να μην κομματιάζεται. Ζυμώνω για άλλα 10 λεπτά με τα χέρια (ή για 5 - 6 λεπτά με το μίξερ), μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
  4. Στη συνέχεια κόβω τη ζύμη σε δύο ή τρία ίσα μέρη και με τις παλάμες ή με τον πλάστη, ανοίγω το κάθε κομμάτι σε οβάλ και σχετικά λεπτό φύλλο, στο σχήμα δηλαδή της κλασικής λαγάνας.
  5. Τα αραδιάζω σε 1 ή 2 ρηχά ταψιά, στρωμένα με λαδόκολλα. Τα σκεπάζω καλά με κουβερτούλες ή με μεγάλες και καθαρές πετσέτες, και τα τοποθετώ  σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, για 45 - 50 λεπτά, μέχρι οι λαγάνες να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  6. Ξεσκεπάζω τα ταψιά και με το δάχτυλό μου κάνω στις λαγάνες λακκούβες εδώ κι εκεί και ταυτόχρονα τις τρυπάω σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι. Μετά τις αλείφω ελαφρώς με λίγο νερό, με ένα πινελάκι, και πασπαλίζω καλά με σουσάμι. Ψήνω τις λαγάνες για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πάνω-κάτω. Τις αφήνω να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr