Άκης Πετρετζίκης: Φτιάξτε την πιο δροσερή σαλάτα με εσπεριδοειδή και γαρίδες!

Φτιάξτε την πιο νόστιμη σαλάτα με με εσπεριδοειδή και γαρίδες και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας!

Συστατικά

Για το dressing

  • ξύσμα γκρέιπφρουτ, από 1 γκρέιπφρουτ
  • ξύσμα γκρέιπφρουτ, από 1 ροζ γκρέιπφρουτ
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • χυμό λάιμ
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 30 γρ. κρέμα βαλσάμικο

Για τη σαλάτα

  • 1/2 φινόκιο
  • 100 γρ. σπανάκι baby
  • 1/2 pink γκρέιπφρουτ, σε φέτες
  • 30 γρ. κρέμα βαλσάμικο

     

Για τις γαρίδες

  • 2 σκ. σκόρδο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. γαρίδες, Νο 0, καθαρισμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 30 γρ. ούζο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το dressing

Ρίχνουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος το ξύσμα και τον χυμό από όλα τα εσπεριδοειδή, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και την κρέμα βαλσάμικο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Για τη σαλάτα

Κόβουμε το φινόκιο σε λεπτές φέτες και το ρίχνουμε στο μπολ με το dressing. Προσθέτουμε το σπανάκι και τις φέτες από το ροζ γκρέιπφρουτ.

Για τις γαρίδες

  1. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το σκόρδο και 50 γρ. ελαιόλαδο, χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως το σκόρδο, και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  3. Κόβουμε τις γαρίδες εγκάρσια και τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Μεταφέρουμε τις γαρίδες στο καυτό τηγάνι και ψήνουμε για 1 λεπτό.
  5. Προσθέτουμε 1 κ.σ. από το μείγμα με το λάδι και το σκόρδο, σβήνουμε με το ούζο, και ανακατεύουμε.
  6. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Το υπόλοιπο μείγμα με το λάδι και το σκόρδο το αποθηκεύουμε σε βαζάκι στο ψυγείο.

Για τη σύνθεση

Βάζουμε τις γαρίδες στο μπολ με τη σαλάτα, προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο και σερβίρουμε.

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή στο παρακάτω βίντεο: 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr