Για έβδομη συνεχή εβδομάδα είχε άνοδο το Χρηματιστήριο Αθηνών
Εντονες διακυμάνσεις σημείωσε χθες το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να αποτελεί «βαρίδι» για τον γενικό δείκτη τιμών. Ωστόσο, το θετικό στοιχείο είναι ότι το ΧΑ παρουσίασε εβδομαδιαία κέρδη 7,14%, ενώ πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για την εγχώρια αγορά.
Ρεπορτάζ: Λίλιαν Μαργαρίτη
Εντονες διακυμάνσεις σημείωσε χθες το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να αποτελεί «βαρίδι» για τον γενικό δείκτη τιμών. Ωστόσο, το θετικό στοιχείο είναι ότι το ΧΑ παρουσίασε εβδομαδιαία κέρδη 7,14%, ενώ πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για την εγχώρια αγορά. Παρά τις ευνοϊκές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος για την επίτευξη των στόχων της αλλά και τη θετική έκθεση της Goldman Sachs, με τίτλο «Οι αγορές αρχίζουν να αποτιμούν τη δρομολογούμενη ελληνική προσαρμογή», στο ΧΑ χθες επικράτησε αυξημένη μεταβλητότητα με αρκετές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Καθοριστικής σημασίας ήταν οι έντονες πιέσεις που σημειώθηκαν στον τίτλο του ΟΠΑΠ, με αφορμή δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός θα επιβαρυνθεί με τον φόρο του μικτού κέρδους, προκειμένου να διατηρήσει το μονοπώλιο και να προχωρήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Η μετοχή του Οργανισμού σημείωσε χαμηλό ημέρας στα 5,09 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 18,17%, ενώ σύμφωνα με αναλυτές υπήρξαν πωλήσεις και από ξένα χαρτοφυλάκια. Τελικά τερμάτισε με πτώση 16,56%, στα 5,19 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η πίεση που άσκησε ο ΟΠΑΠ στον γενικό δείκτη τιμών αντισταθμίστηκε από την άνοδο της Εθνικής, της Coca-Cola και του ΟΠΑΠ.
Ο ΓΔ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά και έφτασε μέχρι το υψηλό των 768,05 μονάδων, σταδιακά μετά τις 15:00 άρχισε να χάνει έδαφος, βρέθηκε με αρνητικό πρόσημο και υποχώρησε μέχρι τις 728,38 μονάδες. Τελικά με τη βοήθεια των τελικών δημοπρασιών τερμάτισε στις 743,01 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,17%. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα και ανήλθε στα 104,21 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε ότι το 1/3 του τζίρου προήλθε από τον ΟΠΑΠ που εμφάνισε συναλλαγές ύψους 35,7 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν η Εθνική με συναλλαγές 13,4 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με συναλλαγές 8,6 εκατ. ευρώ.
ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ
Το πρόσφατο ανοδικό ράλι επιτεύχθηκε με την «ενεργοποίηση» του συνόλου των δεικτοβαρών μετοχών, των οποίων όμως η πλειονότητα έχει προσεγγίσει σημαντικές αντιστάσεις, με αμφίβολο αποτέλεσμα, επισημαίνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Emporiki Bank, ενώ εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα αν υπάρξουν «θετικές εκπλήξεις» μάλλον θα προέλθουν από τις τραπεζικές μετοχές.
Οι αναλυτές της Τράπεζας αναφέρουν ότι μετά τη σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας διαμορφώνονται δύο σενάρια για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι ο ΓΔ θα ξεπεράσει άμεσα τις 782 μονάδες και θα κατευθυνθεί προς τις 834-847 μονάδες, ενώ η επόμενη μεσοπρόθεσμη αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των 890 μονάδων.
Αντίθετα, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, σε ενδεχόμενη επέκταση της διορθωτικής κίνησης σε χαμηλότερες τιμές, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί αρχικά στη συμπεριφορά του ΓΔ στη φάση προσέγγισης των 730 και 705 μονάδων, που αντιστοιχούν σε ποσοστά διόρθωσης 33% και 50% της ανοδικής κίνησης από τις 628 έως τις 782 μονάδες. Μεσοπρόθεσμα, πάντως, η τάση παραμένει ανοδική, με ισχυρά σημεία στήριξης τις 650 και 630 μονάδες.
Κέρδη για τις τράπεζες
Με κέρδη 1,39% έκλεισε ο τραπεζικός κλάδος. Η Εθνική τερμάτισε στα 2 ευρώ με κέρδη 5,26%, η Λαϊκή ενισχύθηκε κατά 2,50%, στο 0,041 ευρώ και η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 1,28% κλείνοντας στα 1,58 ευρώ. αντίθετα, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 2,68%, στο 0,4 ευρώ, η Κύπρου κατέγραψε απώλειες 3,08%, στο 0,252 ευρώ, ενώ η Eurobank μετά το ράλι ανόδου των προηγούμενων ημερών διόρθωσε, υποχωρώντας κατά 5,41%, στο 1,05 ευρώ.
Από τις υπόλοιπες, μη τραπεζικές, μετοχές του FTSE 20, ξεχώρισαν η Τιτάν με άνοδο 5,24%, η Coca-Cola με κέρδη 5,14% και ο ΟΤΕ με άνοδο 4,33%. Με κέρδη 3,86% έκλεισε η Jumbo, η Βιοχάλκο ενισχύθηκε κατά 3,14% και η Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισε με κέρδη 1,98%. Μικρή άνοδο 0,33% σημείωσε ο Μυτιληναίος. Αντίθετα, η Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 7,86%, η ΔΕΗ τερμάτισε με απώλειες 3,53% και η FF Group υποχώρησε κατά 2,28%. Η Mέτκα έκλεισε με πτώση 2,47%, η MIG υποχώρησε κατά 1,40% και η Μότορ Οϊλ κατέγραψε πτώση 1,60%.
Αρνητική ήταν η συνολική εικόνα της αγοράς, καθώς πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τον FTSE 40 να υποχωρεί κατά 1,96%. Ετσι, 81 μετοχές έκλεισαν με πτώση έναντι 56 που ενισχύθηκαν και 22 που παρέμειναν αμετάβλητες.
Πηγή: kerdos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr