Κυρ. Μητσοτάκης: ''Με το χέρι στην καρδιά, δεν θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη και γιατί συνέβη''

Το ορόσημο της αύξησης του κατώτατου μισθού...

«Επανέρχομαι σήμερα στην Κυριακάτικη συνάντησή μας, όμως θέλω να ξεκινήσω λέγοντας, με το χέρι στην καρδιά, ότι δεν θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη και γιατί συνέβη», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ανέλαβα και αναλάβαμε ως κυβέρνηση τις ευθύνες μας για το τραγικό δυστύχημα. Αυτό δεν αλλάζει το παρελθόν, όμως μπορεί να αλλάξει το μέλλον. Γιατί αισθάνομαι ότι πλέον είναι προσωπικό μου στοίχημα να βρούμε τη λύση για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ποτέ», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Βλέπω αυτές τις ημέρες την απολύτως λογική αντίδραση του κόσμου για τον τόσο άδικο θάνατο 57 ανθρώπων. Ακούω και συμμερίζομαι απολύτως το ομόθυμο κοινωνικό αίτημα: να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να αλλάξουμε πιο γρήγορα πιο πολλά ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει. Έχω την υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση. Και αυτό σκοπεύω να κάνω.

Πρωτίστως όμως, έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών στον Γολγοθά που ανεβαίνουν. Έχουμε ήδη ανακοινώσει σειρά οικονομικών και άλλων μέτρων, ενώ συνεχίζεται η ψυχολογική υποστήριξή τους».

Δείτε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Η καλύτερη δικαίωση για τη θυσία των παιδιών στα Τέμπη είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Αποδίδω μεγάλη σημασία στην ψυχολογική υποστήριξη όσων επέβαιναν στο μοιραίο τρένο και των οικογενειών τους. Ο Γενικός Γραμματέας Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης έχει αναλάβει να επικοινωνήσει ο ίδιος με όλες τις οικογένειες των θυμάτων για να τους ενημερώσει για τη γραμμή αρωγής που έχουμε δημιουργήσει ως μοναδικό σημείο επαφής τους με το κράτος (Τηλ: 210 5281131 - 210 5281251) ώστε να μην ταλαιπωρούνται με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες για όσα δικαιούνται ως ελάχιστες παροχές.

Ταυτόχρονα, εξειδικευμένο προσωπικό στη διαχείριση μαζικών καταστροφών και πένθους και επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας είναι στη διάθεσή τους όλο το 24ωρο μέσω της γραμμής 10306 για να τους συνδράμουν όπως επιθυμούν είτε με κατ' οίκον επισκέψεις είτε μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου. Και θα το κάνουν για όσο χρειαστεί. Έως σήμερα, έχουν γίνει από δύο επικοινωνίες με 45 οικογένειες που έχασαν ανθρώπους, με τους τραυματίες και με 222 από τους επιβαίνοντες. Η επαφή θα συνεχιστεί με όλους».

 

 

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως παράλληλα με τη διαχείριση του συντριπτικού αυτού γεγονότος, ήταν αναγκαίο να εξακολουθήσει το κυβερνητικό έργο.

«Το πρώτο θέμα που έπρεπε να κλείσει ήταν η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αυτή την εβδομάδα λοιπόν προχωρήσαμε στην τρίτη διαδοχική αύξησή του κατά 9,4%. Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ που -θυμίζω- ήταν το 2019. Δηλαδή από τότε, έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων. Η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας καθώς και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Ξέρω ότι αυτή η αύξηση από μόνη της δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα, καθώς στη χώρα μας οι αμοιβές ακόμα είναι χαμηλές και τα εισοδήματα σήμερα πιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Ειδικά οι νέες και νέοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Κινηθήκαμε στα όρια των αντοχών της οικονομίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις αντέχουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά και συγκλίνει σταδιακά με το μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα (στη 10η θέση πλέον μεταξύ 22 ευρωπαϊκών χωρών).

Αυτός ο κατώτατος μισθός είναι πλέον υψηλότερος και από τα προ κρίσης επίπεδα και πιστοποιεί ότι με σταθερά βήματα η χώρα μας αλλάζει και ξεφεύγει από την κατηγορία των οικονομιών φθηνού εργατικού κόστους που δεν δίνουν προοπτικές στους νέους μας. Ταυτόχρονα με την ψηφιακή κάρτα εργαζομένων και την ανεξάρτητη αρχή για την επιθεώρηση εργασίας προστατεύουμε τους εργαζόμενους και περιορίζουμε την αδήλωτη εργασία. Αυτήν την εβδομάδα επίσης καταβλήθηκε η προκαταβολή σε 37.500 δικαιούχους που έχουν συμπληρώσει 15 έτη επικουρικής ασφάλισης αλλά η επικουρική τους σύνταξη δεν έχει εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Πρόκειται για προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης των επικουρικών συντάξεων γήρατος και 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και χηρείας. Αξίζει πάντως να αναφέρω ότι το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου εκδόθηκαν 43.000 επικουρικές συντάξεις - σχεδόν οι μισές από όσες εκκρεμούσαν, και με αυτόν το ρυθμό θα συνεχίσουμε μέχρι να εξαλειφθούν και όλες οι εκκρεμείς επικουρικές», ανέφερε.

Μένοντας στο θέμα των συνταξιούχων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχθές κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για να ρυθμίσει και το θέμα που ανέκυψε για περίπου 1.100.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου αύξηση, είτε είδαν μικρή αύξηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr