Δημήτρης Σκαρμούτσος: Κέικ με μήλο και μέλι - Θρεπτικό και ταυτόχρονα νόστιμο!

Μία συνταγή για όλες τις εποχές του χρόνου.

ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ:

  • 3 μεγάλα αυγά
  • 3/4 φλ. μέλι Εκλεκτή Φύση, Πεύκο κι Εσπεριδοειδή, Αττική
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • ¼ φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1 ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.σ. βανίλια
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 1 ½ κ.γ. κανέλα, σκόνη
  • 3/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο, σκόνη
  • 4 μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα

Για το γλάσο:

  • 1 φλ. και 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. μέλι Εκλεκτή Φύση, Πεύκο κι Εσπεριδοειδή, Αττική
  • 1/2 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 2 πορτοκάλια, ξύσμα

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
  2. Σε ένα μεγάλο μπόλ, χτυπάμε τα αβγά μέχρι να γίνουν ένα ρευστό μίγμα.
  3. Προσθέτουμε το μέλι, τη λευκή ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το λάδι κανόλας και τη βανίλια.
  4. Σε ένα άλλο μπόλ μεσαίου μεγέθους, βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, τα αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών.
  5. Ρίχνουμε το στερεό μείγμα αλευριού στο ρευστό μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα.
  6. Ψεκάζουμε τη φόρμα του κέικ με σπρέι μαγειρικής, φροντίζοντας να πάει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της.
  7. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ, προσέχοντας το μείγμα να καλύπτει τα 3/4 της φόρμας, για να μη χυθεί έξω από τα τοιχώματά της.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 75 με 90 λεπτά. Μόλις οι άκρες του αρχίσουν να ροδίζουν και η επιφάνεια του αποκτήσει ένα σκούρο χρώμα, τσιμπάμε το κέικ με μία οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχει ψηθεί και στο εσωτερικό του. Αν αντιληφθούμε ότι έχει ψηθεί και εσωτερικά, είναι έτοιμο και μπορούμε να το βγάλουμε από το φούρνο.
  9. Αφήνουμε το κέικ έξω από το φούρνο για 10 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
  10. Όταν το βγάλουμε από τη φόρμα, το αφήνουμε να κρυώσει. Διακοσμούμε το κέικ την ημέρα, που θα το σερβίρουμε.
  11. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα το κέικ με 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη.

Για το γλάσο:

  1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά του γλάσου σε ένα μικρό σκεύος. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το μίγμα να πήξει και να γίνει ενιαίο.
  2. Αν θέλουμε το γλάσο μας να γίνει πιο πηχτό, προσθέτουμε επιπλέον άχνη ζάχαρη.
  3. Περιχύνουμε το κέικ μας με το γλάσο και το αφήνουμε να τρέξει στα πλαϊνά. Το αφήνουμε το να κρυώσει για 30 με 60 λεπτά και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού.

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America. 

To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. 

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet.

To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας.

To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr