Ντίνα Νικολάου: Μακαρονάδα θαλασσινή - Θα αφήσετε έκπληκτους τους καλεσμένους σας!
Υπέροχη γεύση και μοναδική εμφάνιση...
Υλικά
- 500 γρ. ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ - ή άλλα ζυμαρικά, αν δεν βρούμε)
- 6 μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες (τις καθαρίζουμε από κελύφη και εντεράκια, αλλά κρατάμε κεφάλια και ουρές για τη νοστιμιά)
- 300 γρ. καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
- τα πλοκάμια από 1 μικρό χταπόδι (περίπου 1 κιλό), σε πολύ λεπτές φέτες (για να το κόψουμε εύκολα, το βάζουμε για λίγη ώρα στην κατάψυξη να σφίξει ή, αν είναι κατεψυγμένο, το κόβουμε προτού αποψυχθεί εντελώς)
- 7 - 8 μύδια, καθαρισμένα
- 7 - 8 κυδώνια, καθαρισμένα
- 7 - 8 γυαλιστερές, καθαρισμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- αλάτι, πράσινο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 40 ml ούζο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
- ο χυμός από 1 λεμόνι
- 80 ml ελαιόλαδο
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Διαδικασία
- Για τη μακαρονάδα θαλασσινή, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά (προσθέτοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό).
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, χωρίς όμως να στεγνώσουν.
- Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα μπολ.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις λεπτές φέτες από το χταπόδι και το καλαμάρι μόλις για 1 λεπτό! Θέλουμε να ροδίσουν γρήγορα χωρίς να προλάβουν να βγάλουν τα υγρά τους. Δεν τα μαγειρεύουμε περισσότερο - τα θέλουμε κρουστά, «ζωντανά».
- Τα μεταφέρουμε στο μπολ με τα άλλα υλικά.
- Βάζουμε την ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα οστρακοειδή, το σκόρδο, το ούζο, το λεμόνι και 100 ml νερό, σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά ίσα να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
- Σουρώνουμε το ζουμί για να απομακρύνουμε τυχόν χώματα και το κρατάμε στην άκρη.
- Τα όστρακα, αν θέλουμε τα καθαρίζουμε (από τις ακαθαρσίες που έχουν στο εσωτερικό τους), αλλιώς τα κρατάμε μέσα στο όστρακο (για ομορφιά).
- Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 - 3 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα σουρώνουμε, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά με τα υγρά που άφησαν στο πιάτο, το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη, τη μουστάρδα, το μαϊντανό, το ξύσμα και αλατοπίπερο.
- Ζεσταίνουμε τη μακαρονάδα για 1 - 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να αναμειχθούν οι γεύσεις. Τη σερβίρουμε ζεστή.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr