Ντίνα Νικολάου: Μπάμιες τηγανητές πικάντικες με ντιπ πιπεριάς Φλωρίνης
Οι μπάμιες είναι ένα παρεξηγημένο λαχανικό που δεν αρέσει σε όλους. Μια εξαιρετική πρόταση για να τις σερβίρετε τηγανητές σαν μεζεδάκι μαζί με ένα πικάντικο ντιπ πιπεριάς Φλωρίνης.
Υλικά
Για τις μπάμιες
Για το ντιπ πιπεριάς
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το ντιπ
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Βάζω σε ένα ταψάκι τις πιπεριές και τις σκελίδες σκόρδου. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και ψήνω στο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να μαυρίσει η επιφάνειά τους. Βγάζω τις πιπεριές από το φούρνο, τις αφήνω για 10-15 λεπτά και τις ξεφλουδίζω. Αφαιρώ τους σπόρους και τις μεταφέρω στο μούλτι. Προσθέτω τα ψημένα σκόρδα, τα φυστίκια, το αλάτι, την πάπρικα, το ταχίνι, το χυμό λεμονιού και 2 κουταλιές νερό. Πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό ντιπ. Αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτω 1-2 κουταλιές νερό ακόμη.
Για τις μπάμιες
-
Ρίχνω τις μπάμιες σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένω με κρύο νερό. Τις μεταφέρω σε μια πετσέτα και τις τρίβω απαλά για να στεγνώσουν. Κόβω με ένα μαχαίρι, το κοτσανάκι τους, χωρίς να τις τρυπήσω, τις αλατίζω και τις αφήνω για 30 λεπτά στο σουρωτήρι (ιδανικά σε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος).
-
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τους σπόρους chia, τον μαραθόσπορο, το αλάτι, τον κουρκουμά, το μπούκοβο και το καγιέν. Προσθέτω το νερό και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύ χυλός. Ρίχνω μέσα στον χυλό τις μπάμιες και τις ανακατεύω για να αλειφθούν καλά. Αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά.
-
Βάζω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνω λίγες λίγες μπάμιες και τηγανίζω για 3-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσω με όλες τις μπάμιες και τις σερβίρω αμέσως μαζί με το ντιπ πιπεριάς.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr