Δημήτρης Σκαρμούτσος: Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα - Θα τους ξετρελάνετε όλους
Θα μοσχομυρίσει το σπίτι...
ΥΛΙΚΑ
1 κ. αλεύρι σκληρό
1 φλ. γάλα χλιαρό
1 κύβος νωπή μαγιά
250 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο, Lurpak
200 ml χυμός πορτοκαλιού
1-2 πορτοκάλια, το ξύσμα
1 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο
1 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη
2 πρέζες αλάτι
4 αβγά
500 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη ή τριμμένη
1 αβγό, κρόκος, για το άλειμμα, ελαφρά χτυπημένος
αμύγδαλα φιλέ, για γαρνιτούρα
ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΑΛΕΥΡΙ | ΑΜΥΓΔΑΛΟ | ΑΥΓΟ | ΒΟΥΤΥΡΟ | ΖΑΧΑΡΗ | ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ | ΜΑΓΙΑ ΝΩΠΗ | ΜΑΣΤΙΧΑ | ΜΑΧΛΕΠΙ | ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκε:
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 | Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°C. |
2 | Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. |
3 | Προσθέτουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και 1 φλ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στο προθερμασμένο φούρνο στους 50°C. |
4 | Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει το μίγμα. |
5 | Προσθέτουμε τη μαστίχα, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μαχλέπι, τη μαστίχα και χτυπάμε για λίγο ακόμη. |
6 | Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί τη ζύμη με τη μαγιά, το μείγμα του μίξερ, το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι ή μεταφέρουμε το μείγμα στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα με τους γάντζους. |
7 | Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ. Αν η ζύμη είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. |
8 | Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στον φούρνο στους 50°C να διπλασιαστεί σε όγκο. |
9 | Στη συνέχεια ξαναζυμώνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 3 μπάλες και τις ανοίγουμε σε χοντρά φύλλα με τον πλάστη. |
10 | Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με την κουβερτούρα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολά και κλείνουμε πιέζοντας με τα δάχτυλά μας τη ζύμη στις άκρες των ρολών, ώστε να ενωθούν καλά. |
11 | Τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί το οποίο έχουμε αλείψει προηγουμένως με λίγο βούτυρο και αφήνουμε μεγάλο κενό ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε τα τσουρέκια σε ζεστό σημείο να ξαναφουσκώσουν. |
12 | Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. |
13 | Τα αλείφουμε με τον κρόκο αβγού και τα πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου. |
14 | Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τα τσουρέκια στους 170°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. |
Who is who
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America.
To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής.
Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet.
To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας.
To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr