Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Διάλεξη του Διομήδη Σπινέλλη, στο «Τhe Hub Events» -Τα Κάτω Πετράλωνα έχουν ένα πολιτιστικό διαμάντι στην καρδιά τους

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για τρίτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για τρίτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.



Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην πέμπτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Διομήδη Σπινέλλη με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Πειράματα με γρανάζια στον υπολογιστή μας».

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Πειράματα με γρανάζια στον υπολογιστή μας
 
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αστρονομικός υπολογιστής που χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ. Το σχέδιο του Μηχανισμού προαγγέλλει ιδέες από τους χώρους του ψηφιακού σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της τεχνολογίας λογισμικού. Με την κατασκευή και τη σύνδεση ιδεατών γραναζιών μέσα στον υπολογιστή φτιάχνουμε ένα πλήρως λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αποφεύγοντας τις συναρτήσεις διαφορικού λογισμού που συνήθως χρησιμοποιούνται για να αναλύσουν τη λειτουργία του. Στη διάλεξή του, ο καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης περιγράφει την προσομοίωση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο φιλικό γραφικό μαθησιακό περιβάλλον προγραμματισμού Squeak EToys, το οποίο διανέμεται δωρεάν στο διαδίκτυο.

Διομήδης Σπινέλλης



Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Την περίοδο 2009–2011 υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.  Είναι κάτοχος προπτυχιακού διπλώματος MEng στην Τεχνολογία Λογισμικού (1990) και διδακτορικού διπλώματος στην Επιστήμη Υπολογιστών (1994) από το Imperial College του Λονδίνου. Έχει συντονίσει εθνικά και διεθνή ερευνητικά έργα στους τομείς της τεχνολογίας λογισμικού, του ηλεκτρονικού επιχειρείν, της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, της αξιοπιστίας λογισμικού και της γλωσσικής τεχνολογίας.  Έχει επίσης εκπονήσει μελέτες για πολλές Ελληνικές και Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πληροφορικής και έχει συμμετάσχει σε αξιολόγηση προτάσεων μελετών, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για την Ολλανδική Επιτροπή Φυσικών Επιστημών.  Στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας σχεδιάζει και υλοποιεί λογισμικό ανοικτού κώδικα (open source software) από το 1988.   Εργαλεία και βιβλιοθήκες που έχει υλοποιήσει αποτελούν τμήμα των λειτουργικών συστημάτων Mac OS X και BSD Unix ενώ για τη συνεισφορά του αυτή ήταν μέλος της ομάδας που τιμήθηκε με το βραβείο «Lifetime Achievement Award» της οργάνωσης Usenix Association (1993).  

Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα ευρέως μεταφρασμένα και βραβευμένα με το Software Development Productivity Award βιβλία «Code Reading: The Open Source Perspective» (Addison-Wesley 2003) και «Code Quality: The Open Source Perspective» (Addison-Wesley 2006), καθώς και πάνω από 200 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.  Το έργο του αυτό έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 2000 ετεροαναφορές.  Μετέχει στη συντακτική επιτροπή των περιοδικών IEEE Software (όπου είναι υπεύθυνος για τη μόνιμη στήλη «Tools of the Trade»), Journal in Computer Virology και Recent Patents on Engineering. Είναι διακεκριμένο (senior) μέλος των επαγγελματικών οργανώσεων ACM και IEEE, και μέλος των IEEE Computer Society, Usenix Association.  Τα τρέχοντα  ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν εργαλεία και τεχνικές προγραμματισμού, την ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Το 2014 δημοσίευσε βιβλίο με χρήσιμες συμβουλές για κάθε χρήστη υπολογιστών: «The Elements of Computing Style: 180+ Tips for Busy Knowledge Workers».



Είσοδος ελεύθερη

Πού
The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

Πότε
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 20:00

Χορηγοί Επικοινωνίας
deBop.gr
eirinika.gr

Πληροφορίες
τηλ.: 210-3411009
e-mail: info@thehubevents.gr
website: www.thehubevents.gr
facebook: https://www.facebook.com/events/581072055312542
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr