Ελληνική Ένωση Χρηματοοικονομικού Δικαίου στο Money Show – Σημαντικές παρεμβάσεις Τσιμπανούλη, Καρακίτσου, Δοξάκη & Μποτόπουλου για τις τραπεζικές κρίσεις

Μια εξαιρετική επιστημονική εκδήλωση από την Ελληνική Ένωση Χρηματοοικονομικού Δικαίου

Το Σάββατο, 8 Απριλίου 2023, η «Ελληνική Ένωση Χρηματοοικονομικού Δικαίου», στο πλαίσιο του Money Show 2023 στο Athens Marriott Hotel στην Αθήνα, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Οι επιτοκιακές διακυμάνσεις, οι τραπεζικές κρίσεις και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους: H Lehman Brothers, η SVB και η Credit Suisse».

Παρευρεθήκαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, νομικοί και οικονομολόγοι.

Ο δικηγόρος Δρ. Δημήτρης Τσιμπανούλης, Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Χρηματοοικονομικού Δικαίου και μέλος του ΔΣ της AEDBF απηύθυνε χαιρετισμό και έκανε την εισαγωγή στη θεματική της εκδήλωσης. Μίλησε για τους κανόνες αναδιάρθρωσης παθητικού (bail-in) των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά το ισχύον στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμικό πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών, και τη σημασία του νέου θεσμικού πλαισίου που εισήγαγε η Οδηγία 2014/59/EΕ για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Bank Recovery and Resolution Directive – BRRD), που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το ν. 4335/2015, για την κάλυψη των έως τότε ρυθμιστικών κενών και τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη διαχρονική σύνδεση των διακυμάνσεων των επιτοκίων και, συναφώς, στις ενέργειες των νομισματικών αρχών για την επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού πληθωρισμού με την εκδήλωση τραπεζικών κρίσεων και οριοθέτησε σε αδρές γραμμές τις θεματικές που θα ανέλυαν οι ομιλητές.

 
 
 
 

Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με την ομιλία του κ. Ηλία Καρακίτσου, τ. καθηγητή του Imperial College, University of London (Head of Economics) και συνδεδεμένου μέλους του Κέντρου Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής (CEPP), Τμήματος Land Economy, του Πανεπιστημίου του Cambridge με θέμα: «Νομισματική πολιτική και χρηματοπιστωτική κρίση». Καίρια σημεία της ομιλίας του κ. Καρακίτσου αποτέλεσαν οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των επιτοκίων, το φαινόμενο του πληθωρισμού που προκλήθηκε και ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών στη διαχείριση της κρίσης των επιτοκίων, αλλά, παράλληλα, και προς αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων. Ο κ. Καρακίτσος ανέλυσε τα αίτια της κρίσης στην Lehman Brothers, την SVB και την Credit Suisse, κάνοντας τις σχετικές διαφοροποιήσεις, και εξέθεσε τα εν γένει υπάρχοντα διαρθρωτικά προβλήματα του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και τον δύσκολο ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών ενόψει των μέτρων που καλούνται να λάβουν για τη μείωση του πληθωρισμού και, παράλληλα, για την πρόληψη τραπεζικών κρίσεων.

Ακολούθως, μίλησε η κα Δέσποινα Δοξάκη, δικηγόρος και διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία παρουσίασε τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τόσο στην αρχή της τραπεζικής κρίσης και της κρίσης δημοσίου χρέους της χώρας μας, όσο και σήμερα, στην μεταμνημονιακή εποχή, κάνοντας μια ιστορική διαδρομή της εξέλιξης του νομοθετικού του πλαισίου, σε σχέση και με τα Μνημόνια. Ανέλυσε την οργάνωσή του, τις αρμοδιότητές του, τη σημασία του για την παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης στις τράπεζες, τη σχέση του με το Υπερταμείο και το ρόλο που επιτελεί σήμερα.

Ανέπτυξε τον τρόπο και τους μηχανισμούς μέσω των οποίων επετεύχθη η διάσωση των ελληνικών συστημικών τραπεζών, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν χάρη στο ΤΧΣ, υπογραμμίζοντας την αναπτυξιακή συμμετοχή του στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, παρουσίασε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ, τη σχέση του με τους ενωσιακούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων και τη διευκόλυνση από αυτό της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του δικηγόρου Δρ. Κώστα Μποτόπουλου, πρ. Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με θέμα: «Ο αντιφατικός ρόλος των εποπτών στις τραπεζικές κρίσεις». Ο κ. Μποτόπουλος ανέλυσε το ρόλο των κεντρικών τραπεζών και των εποπτικών αρχών τόσο στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αναφερόμενος στην Lehman Brothers, όσο και στη σημερινή εποχή, για την αντιμετώπιση αφερεγγυοτήτων όπως της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse, αλλά και φημών ή διαδόσεων για κρίσεις τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έναρξη ισχύος της BRRD, όπως της Deutsche Bank.

 

 

Με γλαφυρό τρόπο ανέπτυξε τα διλήμματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο επόπτης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και τον ρόλο που μερικές φορές διαδραματίζουν κυβερνητικές ανακοινώσεις.

 
 
 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί ερωτημάτων που έθεσαν οι συμμετασχόντες στην εκδήλωση. Το ακροατήριο, είχε την ευκαιρία να λάβει μια ολιστική προσέγγιση των πιο πρόσφατων εξελίξεων του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr