Οι Έλληνες πληρώνουν με πλαστικό χρήμα: Άλμα συναλλαγών, στα 94 δισ. ευρώ για το 2022
Λίφτινγκ στα φορο-κίνητρα για ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στοίχημα η διασύνδεση ταμειακών με POS
Την περίοδο της πανδημίας η χρήση των μετρητών περιορίστηκε και εκτινάχθηκαν οι συναλλαγές με κάρτες. Η τάση αυτή συνεχίστηκε με αποτέλεσμα το 2022 η συνολική αξία εγχώριων συναλλαγών με ελληνικές κάρτες να ξεπεράσει την αξία αναλήψεων μετρητών για πρώτη φορά στα χρονικά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω της έκθεσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, έδειξαν νέο άλμα 14% στην αξία των πληρωμών με πλαστικό χρήμα το 2022.
Με τους Έλληνες να ψωνίζουν με κάρτα ακόμη και από το περίπτερο η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών άγγιξε πέρυσι τα 94 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση 14% σε σχέση με τα 82,7 δισ. ευρώ του 2021 ενώ το 2020 η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ήταν 66 δισ. ευρώ.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 12% σε 94 συναλλαγές από 84 το 2021 αλλά η μέση αξία ανά συναλλαγή, συνέχισε την πτωτική της πορεία και διαμορφώθηκε πέρυσι στα 48 ευρώ όταν το 2020 ήταν στα 58 ευρώ. Το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ακόμα και για αγορές μικρής αξίας.
Μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν απόλυτη κυριαρχία των χρεωστικών καρτών έναντι των πιστωτικών. Μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα πέρυσι στα 4.898 ευρώ (από 4.546 ευρώ το 2021) έναντι μέσης αξίας συναλλαγών ανά πιστωτική στα 2.501 ευρώ (από 2.117 ευρώ).
Αλλαγές στα φοροκίνητρα
Μια από τις βασικές προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες αναμένεται να είναι η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις e-συναλλαγές και η επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.
Τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι δαπάνες που πληρώθηκαν προς αυτούς με ηλεκτρονικά μέσα το 2022 ήταν ελάχιστες και κατώτερες των προσδοκιών. Υπενθυμίζεται ότι μέτρο προβλέπει ότι για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών για υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Ωστόσο, οι φορολογούμενοι γύρισαν την πλάτη στο μέτρο αφού όπως αποδεικνύεται στην πράξη η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζουν με απόδειξη από αυτά τα επαγγέλματα είναι πολύ μικρότερη από την έκπτωση που θα τους κάνει ο επαγγελματίας εάν δεν πληρώσουν τον ΦΠΑ 24% και δεν λάβουν απόδειξη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr