Άκης Πετρετζίκης: Κριθαράκι με γαρίδες και κρόκο Κοζάνης - Ένα λαχταριστό πιάτο, γεμάτο αρώματα (βίντεο)
Θα το λατρέψετε!
Συστατικά
500 γρ. κριθαράκι, μέτριο
1 κιλό γαρίδες, με κέλυφος
1.500 γρ. νερό
6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
3 στικ σέλερι
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
3 ντομάτες, τριμμένες (500 γρ.)
1 γρ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν), σε στήμονες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
½ ματσάκι μαϊντανό
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο
1 λεμόνι, σε φέτα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Αφαιρούμε και πετάμε το έντερο, κόβουμε τις γαρίδες στη μέση και τις μεταφέρουμε σε ένα δεύτερο μπολ.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, και ρίχνουμε το νερό και τα κελύφη.
- Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.
- Προαιρετικά, πατάμε τα κελύφη με το εργαλείο του πουρέ ώστε να βγάλουν τη γεύση τους.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα κελύφη και κρατάμε τον ζωμό.
- Προσθέτουμε στο μπολ με τις γαρίδες 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.
- Ρίχνουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, γυρνώντας τες με μια τσιμπίδα. (Αν το σκεύος είναι μικρό, τις μεταφέρουμε σε 2 δόσεις.)
- Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε το σέλερι, τα καρότα και το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι το 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και τα λαχανικά, και ανακατεύουμε.
- Λιώνουμε με την πλαϊνή πλευρά ενός μαχαιριού το σκόρδο, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον ζωμό, τις ντομάτες και τον κρόκο Κοζάνης, ανακατεύουμε, και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες.
- Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με πιπέρι, ελαιόλαδο και 1 φέτα λεμονιού.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr