Άκης Πετρετζίκης: Κριθαράκι με γαρίδες και κρόκο Κοζάνης - Ένα λαχταριστό πιάτο, γεμάτο αρώματα (βίντεο)

Θα το λατρέψετε! 

Συστατικά

500 γρ. κριθαράκι, μέτριο

1 κιλό γαρίδες, με κέλυφος

1.500 γρ. νερό

6-8 κ.σ. ελαιόλαδο

3 στικ σέλερι

2 καρότα

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη

3 ντομάτες, τριμμένες (500 γρ.)

1 γρ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν), σε στήμονες

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

½ ματσάκι μαϊντανό

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι

αλάτι

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

ελαιόλαδο

1 λεμόνι, σε φέτα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Αφαιρούμε και πετάμε το έντερο, κόβουμε τις γαρίδες στη μέση και τις μεταφέρουμε σε ένα δεύτερο μπολ.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, και ρίχνουμε το νερό και τα κελύφη.
  • Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά  και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά. 
  • Προαιρετικά, πατάμε τα κελύφη με το εργαλείο του πουρέ ώστε να βγάλουν τη γεύση τους.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα κελύφη και κρατάμε τον ζωμό.
  • Προσθέτουμε στο μπολ με τις γαρίδες 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.
  • Ρίχνουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, γυρνώντας τες με μια τσιμπίδα. (Αν το σκεύος είναι μικρό, τις μεταφέρουμε σε 2 δόσεις.)
  • Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το σέλερι, τα καρότα και το κρεμμύδι. 
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι το 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και τα λαχανικά, και ανακατεύουμε. 
  • Λιώνουμε με την πλαϊνή πλευρά ενός μαχαιριού το σκόρδο, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό, τις ντομάτες και τον κρόκο Κοζάνης, ανακατεύουμε, και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες.
  • Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε. 
  • Σερβίρουμε με πιπέρι, ελαιόλαδο και 1 φέτα λεμονιού. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr