Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει Αβοκάντο τοστ με καπνιστό τόνο - Το πεντανόστιμο viral τοστ που τρώνε οι influencers
Απολαυστικό υγιεινό σνακ σε λίγα λεπτά!
Υλικά
- Για τις πίκλες κρεμμυδιού
- 2 κρεμμύδια
- 200 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 200 γρ. νερό
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 8-10 κόκκους πιπεριού
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη σύνθεση
- 160 γρ. τόνο, καπνιστό, σε κονσέρβα
- 2 αβοκάντο
- χυμό λάιμ, από ½ λάιμ
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ⅓ ντομάτα
- 2 ραπανάκια
- 2 φέτες ψωμί, προζυμένιο
- Για το σερβίρισμα
- ½ λάιμ, σε φέτες
- κόλιανδρο, φρέσκο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για τις πίκλες κρεμμυδιού
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε το ξίδι, το νερό, τη ζάχαρη, τους κόκκους πιπεριού και το αλάτι, και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες με ένα μαχαίρι ή σε μαντολίνο και τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια μαζί με το υγρό σε ένα βάζο προσέχοντας το υγρό να καλύπτει πλήρως τα κρεμμύδια, κλείνουμε αεροστεγώς και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Διατηρούμε για περίπου 2 μήνες.
Για τη σύνθεση
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα αβοκάντα στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Αφαιρούμε με ένα κουτάλι τη σάρκα τους και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τον χυμό lime και λιώνουμε τα αβοκάντα με ένα πιρούνι.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά.
- Κόβουμε την ντομάτα σε μικρά κυβάκια κρατώντας μόνο το κομμάτι με τη φλούδα και αφήνοντας στην άκρη το πολύ ζουμερό κομμάτι με τα σπόρια.
- Κόβουμε τα ραπανάκια σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και μεταφέρουμε πάνω τις φέτες ψωμιού.
- Ψήνουμε το ψωμί και από τις δύο πλευρές για 1-2 λεπτά συνολικά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τις φέτες ψωμιού σε ένα πιάτο.
- Απλώνουμε με ένα κουτάλι το μείγμα με το αβοκάντο σε κάθε φέτα και προσθέτουμε από πάνω την ντομάτα και τα ραπανάκια.
- Μοιράζουμε τον τόνο στις 2 φέτες ψωμιού.
- Προσθέτουμε τις φέτες lime, τον κόλιανδρο και τις πίκλες κρεμμυδιού, και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr