Ταχυπαλμίες, μελαγχολία, δυσφορία; Μήπως είναι το Σύνδρομο Κατάθλιψης μετά τις διακοπές;
Η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές για κάποιους μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη!
Οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για την κατάθλιψη ως μια ασθένεια που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους της εποχής μας. Οι γρήγοροι ρυθμοί συχνά προκαλούν άγχος και στεναχώρια. Λόγω και της περιόδου είναι σημαντικό να δούμε ένα άλλο είδος κατάθλιψης, το Σύνδρομο Κατάθλιψης μετά τις διακοπές.
Unsplash
Τι είναι;
Το Σύνδρομο Κατάθλιψης μετά τις διακοπές ή PVDS (Post-Vacations Depression Syndrome) αποτελεί μία κατάσταση στην οποία βιώνουμε έντονο στρες και προκαλείτε μετά από ένα διάστημα ξεκούρασης και χαλάρωσης, το οποίο διαδέχεται ένα διάστημα κατά το όποιο ζούμε και πάλι σε πλήρεις ρυθμούς έντασης. Η μετάβαση από την παραλία στο γραφείο οδηγεί στα πρόθυρα της κατάθλιψης και συνοδεύεται από έντονη μελαγχολία. Ειδικά στις συνθήκες που βιώνουμε και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το Σύνδρομο αυτό βρίσκει πρόσφορο έδαφος, πόσο μάλλον δε γι' αυτούς που ζουν σε μεγάλες πόλεις, μακριά από τη φύση.
Ποια είναι τα συμπώματα;
- δυσφορία
- ταχυπαλμίες
- ζαλάδες
- αϋπνία
- τάση προς έμετο
- απώλεια ή αύξηση βάρους
- υπερβολικό άγχος
- έλλειψη προσαρμοστικότητας
- έλλειψη διάθεσης
- χαμηλή ενεργητικότητα
- υπνηλία
- υπερφαγία
- αφαγία
- μελαγχολία
- κατάθλιψη
Πώς το αντιμετωπίζουμε;
Σύμφωνα με την Βικτωρία Πολύζου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια, πρέπει να ασχοληθούμε με την πρόληψη του Συνδρόμου, περισσότερο από ό,τι με την καταπολέμησή του. Έτσι, πρέπει αρχικά να απαντήσουμε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Μήπως πάμε διακοπές όχι γιατί το έχουμε πραγματικά ανάγκη για ξεκούραση αλλά γιατί “πρέπει” (παιδιά, γονείς κλπ);
- Μήπως τα άτομα της παρέας μας μας κάνουν να πλήττουμε και ο τρόπος ζωής τους, οι προσδοκίες και οι δραστηριότητές τους κατά την περίοδο των διακοπών δεν συμβαδίζουν με τις δικές μας;
- Μήπως αισθανόμαστε ότι “δεν ορίζουμε τον εαυτό μας ούτε καν στις διακοπές μας”;
Στη συνέχεια, αφού απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, καλό είναι να σκεφτούμε τις παρακάτω λύσεις:
- Να κάνουμε μια καταγραφή των δραστηριοτήτων που μας ευχαριστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών, και ας προσπαθήσουμε να τις χαρούμε όσο περισσότερο μπορούμε.
- Αν φοβόμαστε ότι επιστρέφοντας από τις διακοπές θα βρούμε μπροστά μας ένα “βουνό” από επαγγελματικές υποχρεώσεις, το οποίο θα μας δημιουργήσει ανεπανόρθωτο άγχος, ας φροντίσουμε να κρατήσουμε μια τακτική επικοινωνία με τους συναδέλφους και το χώρο της εργασίας μας.
- Να οργανώσουμε μια ομάδα “ομοιοπαθών” συναδέλφων, με τους οποίους αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές το να μοιράζεται κανείς τις σκέψεις του βοηθάει πολύ στη λύση του προβλήματος.
- Βάζουμε σε τάξη εκκρεμότητες που αφήσαμε το καλοκαίρι και τακτοποιούμε οικονομικές εκκρεμότητες κάνοντας μια καταγραφή υποχρεώσεων.
- Κάνουμε διακανονισμούς για την αποπληρωμή δανείων, φόρων, εισφορών, κ.λπ., δεδομένου ότι για τους περισσότερους δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη εξόφληση όλων.
- Μικρά ταξιδάκια αυθημερόν, βοηθούν να προσαρμοστείτε σταδιακά. Φυλάξτε τις αναμνήσεις σας ζωντανές. Κρατήστε επαφή με τους νέους σας φίλους. Εμφανίστε τις φωτογραφίες σύντομα και δώστε πνοή γιορτής στην επιστροφή σας, καλώντας π.χ. σε δείπνο όλους τους φίλους σας για να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.
- Το μυστικό είναι να μη περνάμε μεγάλες περιόδους έντασης χωρίς διαλείμματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φροντίστε να έχετε σύντομες διακοπές και διαφυλάξτε την αυτοφροντίδα σας, για να έχετε καλή υγεία και διάθεση. Τότε, φυσικά, η απόδοση στις υποχρεώσεις σας θα είναι πιο ποιοτική και στις επόμενες διακοπές θα είστε πέρα από κάθε κίνδυνο προσβολής αυτού του Συνδρόμου.
- Μάλιστα ο ασθενής, μετά τη διάγνωση, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά χάπια που θα τον βοηθήσουν να σταθεί και πάλι στα πόδια του.
Φυσικά, μία επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι πάντα χρήσιμη όταν νιώσετε ότι τα συμπτώματα που αναφέρονται και πιο πάνω είναι μη διαχειρίσιμα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr