Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει: Ριζότο με γαρίδες και μελιτζάνες - Ένα απίστευτο πιάτο

Δοκιμάστε να το φτιάξετε! 

Συστατικά

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

4 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το σερβίρισμα

2 μελιτζάνες, κομμένες σε κυβάκια 1 εκ.

2 κ.σ. βούτυρο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

250 γρ. ρύζι για ριζότο

300 γρ. λευκό κρασί

700 γρ. γαρίδες

1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο + έξτρα για το σερβίρισμα

50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη + έξτρα για το σερβίρισμα

αλάτι

πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε τα κεφάλια και το κέλυφος τους.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε τον ζωμό και τα κεφάλια από τις γαρίδες και βράζουμε για 5-10 λεπτά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάμε τα κεφάλια, σουρώνουμε τον ζωμό, και τον αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις μισές μελιτζάνες.
  • Σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ακόμα 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις υπόλοιπες μισές μελιτζάνες. Σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε στο πιάτο με το απορροφητικό χαρτί.
  • Στην ίδια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά. Θέλουμε να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε 200 γρ. κρασί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο για περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη πριν προσθέσουμε την επόμενη.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε τις γαρίδες.
  • Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Σβήνουμε με 100 γρ. κρασί και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν οι γαρίδες να γίνονται «θολές». Δεν θέλουμε να τις παραβράσουμε γιατί θα σκληρύνουν.
  • Προσθέτουμε την παρμεζάνα, τις μελιτζάνες, τις γαρίδες, το ζουμί τους και ανακατεύουμε καλά.
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζωμό ακόμα.
  • Σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελαιόλαδο και παρμεζάνα.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr