Ο Έκτορας Μποτρίνι για άλλη μία φορά βασιλιάς των Χρυσών Σκούφων - Ποιοι βραβεύτηκαν στη μεγάλη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας
Δείτε τους νικητές των Χρυσών Σκούφων που απονεμήθηκαν την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία".
Το 1994 βραβεύτηκαν για πρώτη φορά τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας ενώ το 1996 ο θεσμός απέκτησε τον οριστικό του τίτλο Χρυσοί Σκούφοι.
Ο θεσμός αγκαλιάστηκε αμέσως τόσο από το κοινό όσο και από τους δημιουργούς και τους επιχειρηματίες της εστίασης και πολύ γρήγορα οι Χρυσοί Σκούφοι έγιναν σημείο αναφοράς της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα, ως μια γαλανόλευκη εκδοχή των αστεριών Michelin.
Τα δύο πρώτα χρόνια η βαθμολογία των Χρυσών Σκούφων ήταν ελληνοκεντρική και λιγότερη αυστηρή απ’ ό,τι τα πρότυπα βαθμολόγησης οδηγών όπως ο Guide Michelin, ο Gault et Millau και άλλοι.
Επειδή το διεθνές τοπίο κινούνταν σαφώς προς τη λογική της παγκοσμιοποίησης, η γευσιγνωστική επιτροπή του «αθηνοράματος» αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή των αυστηρών διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης, βάσει των οποίων βαθμολογούσαν οι γνωστότεροι ευρωπαϊκοί resto-guides.
xrysoiskoufoi
Γι’ αυτό το λόγο, οι γευσιγνώστες του «α» άρχισαν από το 1995 –και μέχρι και σήμερα– να επιδίδονται σε συστηματικές επισκέψεις στα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, αξιολογώντας την κουζίνα τους και συγκρίνοντάς τη με τα επίπεδα της Αθήνας.
Από Joel Robuchon και Alain Ducasse στη Γαλλία μέχρι Pierre Koffmann («La Tante Claire») και Nico Ladenis στην Αγγλία και από τα φημισμένα «Tantris» και «Heinz Winkler» της Βαυαρίας σε ιταλικά αστέρια όπως τα «Gualtiero Marchesi», «Enoteca Pinchiorri», «Antica Osteria del Ponte» και μοναδικά γαστρονομικά ρεστοράν του Σαν Σεμπαστιάν σαν το «Arzak» και το «Akelarre».
Μέσα από αυτές τις συνεχείς γευσιγνωσίες επιβεβαιώθηκε ότι, παρά την απόσταση που μας χώριζε από τη γαστρονομική κορυφή της Ευρώπης, το επίπεδο της αθηναϊκής γαστρονομίας επέτρεπε την εφαρμογή των αυστηρών διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης. Τα κριτήρια αυτά άρχισαν να ισχύουν στους Χρυσούς Σκούφους το 1996 και εφαρμόζονται συστηματικά μέχρι σήμερα.
O 3άστερος Βάσκος σεφ Martin Berasategui δημιούργησε το μενού της απονομής των Χρυσών Σκούφων το 2011 - xrysoiskoufoi
Χρυσοί Σκούφοι 2023
H γευσιγνωστική πυξίδα των Χρυσών Σκούφων έδειξε βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, φέρνοντας για ακόμη μία φορά –την ενδέκατη στη σειρά– το κερκυραϊκό "Etrusco" του Έκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση των εστιατορίων της επικράτειας και μάλιστα ως το μοναδικό που τιμάται με δύο Χρυσούς Σκούφους, καθώς βαθμολογήθηκε με 17/20.
Etrusco
Botrini's
Delta Σύγχρονη κουζίνα Αττική - Κεντρικά και Νότια Προάστια - Καλλιθέα, Λεωφ. Συγγρού 364 - Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
Στη διάρκεια της τελετής, που έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία", βραβεύτηκαν συνολικά 39 εστιατόρια: 17 από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο καιαπό ένα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κρήτη. Τα new entries για το 2023 είναι 9: "Delta", "Botrini’s Santorini", "Varoulko Santorini", "Baos", "Fiore", "Kooc Secrets", "Makris Dégustation", "Melia" και "Le Pavillon".
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr