Άκης Πετρετζίκης: Μας φτιάχνει πένες με βότκα και σολομό -Θα τις λατρέψετε
Εύκολο, γρήγορο, πεντανόστιμο
Συστατικά
250 γρ. πένες
400 γρ. σολομό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
40 γρ. βότκα
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
2 κ.σ. κάππαρη
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε τις πένες και βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τις πένες και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.
- Κόβουμε τον σολομό σε μικρά κυβάκια 1-2 εκ., τον ρίχνουμε στο τηγάνι και πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ώστε να μαριναριστούν όλα τα κομμάτια.
- Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και αφαιρούμε τον σολομό από το τηγάνι.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι και μεταφέρουμε ξανά τον σολομό στο τηγάνι.
- Σβήνουμε με τη βότκα και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ελαφρά με μια κουτάλα.
- Ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε την κάππαρη, τον άνηθο, το ξύσμα από τα λάιμ, τον χυμό από το λάιμ, την παρμεζάνα και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα.
Μέθοδος Εκτέλεσης
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Απλώνουμε μια πετσέτα σε ένα μπολ και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη. Τα στύβουμε καλά με την πετσέτα για να φύγει όλη η υγρασία.
- Βάζουμε τα κολοκυθάκια στο μπολ και προσθέτουμε ψιλοκομμένο δυόσμο, ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι, το μανούρι κομμένο σε μικρά κυβάκια, τα αβγά, ξύσμα και χυμό λεμονιού, 20 γρ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε ίσα ίσα να απορροφηθεί στο μείγμα.
- Αλείφουμε με το βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος 30εκ. και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι. Στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα στο σκεύος. Βάζουμε 20 γρ. ελαιόλαδο και το υπόλοιπο σουσάμι.
- Ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά.
- Σερβίρουμε με βασιλικό.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr