Topwoman η 17χρονη Γλυκερία Ξυλικιώτη που κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του καράτε - «Θέλω να συνεχίσω να ανεβάζω την Ελλάδα στην κορυφή» (φωτό)
«Χαίρομαι, είμαι πολύ συγκινημένη, όταν ακούω τον εθνικό ύμνο. Θέλω να συνεχίσω να ανεβάζω την ελληνική σημαία ψηλά και την Ελλάδα στο υψηλότερο βάθρο. Ήθελα πολύ ένα δεύτερο ευρωπαϊκό μετάλλιο. Αυτό που σκεφτόμουν πριν τους αγώνες ήταν ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να κερδίσω. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν».
«Χαίρομαι, είμαι πολύ συγκινημένη, όταν ακούω τον εθνικό ύμνο. Θέλω να συνεχίσω να ανεβάζω την ελληνική σημαία ψηλά και την Ελλάδα στο υψηλότερο βάθρο. Ήθελα πολύ ένα δεύτερο ευρωπαϊκό μετάλλιο. Αυτό που σκεφτόμουν πριν τους αγώνες ήταν ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να κερδίσω. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν».
Με τα λόγια αυτά περιγράφει στο ΑΠΕ –ΜΠΕ η 17χρονη Γλυκερία Ξυλικιώτη, (ΑΣ Καράτε «Η Δόξα»), τα συναισθήματά της για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στους 41ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Πρωταθλήματος Καράτε, Εφήβων, Νέων και Νεανίδων, στη Λισαβόνα. Το 2012 είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπακού και σε εθνικό επίπεδο, η Ελληνίδα αθλήτρια έχει καταλάβει την 1η θέση σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Μίχα / ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Η Γλυκερία ήθελε πολύ αυτό το δεύτερο ευρωπαϊκό μετάλλιο. Απέδειξε ότι είναι μια αθλήτρια υψηλού επιπέδου, που έχει πολλά να δώσει στο μέλλον. Δεν είναι πρωταθλήτρια για μια φορά. Δουλεύει πολύ. Κάνει πολύ προπόνηση. Έχει επιμονή και υπομονή» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προπονητής της, παγκόσμιος πρωταθλητής του καράτε, Δημήτρης Τριανταφύλλης. Είναι ο άνθρωπος που η Γλυκερία έχει σαν πρότυπο, «θέλω να φτάσω στο επίπεδό του», λέει.
Η «σχέση ζωής» με το καράτε άρχισε για την αθλήτρια, που γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Λαμία, από την πλευρά του πατέρα και από τον Έβρο από την πλευρά της μητέρας, στην ηλικία των πέντε ετών. Ήθελε να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα και οι γονείς της την πήγαν σε μια σχολή καράτε που υπήρχε στη γειτονιά της, στο Γαλάτσι. «Μου άρεσε πολύ η προπόνηση. Ότι μάθαινα να αμύνομαι, να σέβομαι τους αντιπάλους, να έχω αυτοπειθαρχία. Βέβαια, στην αρχή για ένα παιδάκι πέντε χρόνων ήταν δύσκολο να κάτσει φρόνιμο…». Τελικά όμως, η Γλυκερία αγάπησε το καράτε, γιατί «δεν είναι μόνο άθλημα», οι διακρίσεις γέμισαν το δωμάτιό της μετάλλια και την έφεραν στον κόσμο του πρωταθλητισμού.
«Όταν δεν υπάρχει κάποιος αγώνας οι προπονήσεις είναι καθημερινές για μιάμιση ώρα το βράδυ. Όταν πλησιάζει κάποια μεγάλη διοργάνωση, οι ώρες διπλασιάζονται, ενώ προστίθεται προπόνηση και το Σάββατο. Οι καθηγητές δείχνουν κατανόηση, αλλά προσπαθώ να είμαι συνεπής και στο σχολείο» λέει η Γλυκερία, που είναι μαθήτρια της Β' Λυκείου, με θεωρητική κατεύθυνση. «Θέλω να σπουδάσω γυμναστική ή να γίνω ψυχολόγος γιατί μου αρέσει να ακούω τα προβλήματα των γύρω μου και να προτείνω λύσεις» επισημαίνει.
Στην ερώτηση, αν ο πρωταθλητισμός, οι πολύωρες προπονήσεις της προκαλούν άγχος απαντά: «προσπαθώ να ισορροπώ, θέλω να διασκεδάζω αυτό που κάνω με το καράτε και αυτό συμβαίνει τώρα. Αν αλλάξει αυτό, δεν θα είναι ό,τι καλύτερο…».
Η πορεία βέβαια, δεν έχει μόνο επιτυχίες, «όταν έρχονται οι αποτυχίες νιώθεις άσχημα, αλλά βάζεις τον εαυτό σου σε διαδικασία να σκεφτεί τα λάθη που έγιναν, ώστε να μην ξαναγίνουν». Άλλωστε το καράτε «με έχει μάθει να μην εκνευρίζομαι».
Για τη 17χρονη αθλήτρια, η πιο ξεχωριστή στιγμή στην αθλητική ζωή της, εκτός των δύο πανευρωπαϊκών μεταλλίων, είναι η πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχε προηγηθεί μια εγχείριση σκωληκοειδίτιδας τον Ιούλιο και η Γλυκερία φοβόταν μήπως δεν μπορέσει να ξαναφτάσει σε υψηλά επίπεδα. «Με την καθοδήγηση των γιατρών, με σωστή αποκατάσταση και τη βοήθεια των προπονητών, μπόρεσα να επιστρέψω στο αρχικό στάδιο και να κερδίσω την πρώτη θέση» υπογραμμίζει.
Δίπλα της είναι πάντα οι γονείς της και η 20χρονη αδελφή της που ασχολείται ερασιτεχνικά με το καράτε. Αυτή τη φορά, όμως, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης δεν ήταν κοντά της, στη Λισαβόνα, η μητέρα της που τη συνόδευε σε προηγούμενες αθλητικές εκδηλώσεις. «Όλα τα έξοδα για τη συμμετοχή μου στους αγώνες, τα πληρώνουν οι γονείς μου. Η παρουσία μου σε αγώνες στο εξωτερικό ανέρχεται σε περίπου 1.000 ευρώ. Δεν παίρνουμε χρήματα από την Πολιτεία, ούτε σε περίπτωση που επιστρέψω με μετάλλιο» λέει η 17χρονη, που συμπληρώνει ότι όλα τα έξοδα για τη μέχρι τώρα διαδρομή της, για τις προπονήσεις της, για τη σχολή που πηγαίνει, επιβαρύνουν την οικογένειά της.
«Είναι πολύ δύσκολοι οι καιροί. Τα παιδιά αυτά είναι άξια μόνο και μόνο που συμμετέχουν στους αγώνες. Τα έξοδα για την προετοιμασία, για τη συμμετοχή είναι όλα δικά τους. Για τον λόγο αυτό, οι συγκεκριμένες διακρίσεις είναι πολύ σημαντικές» τονίζει ο κ. Τριανταφύλλης.
Η Γλυκερία ευχαριστεί τους εθνικούς προπονητές, τον προπονητή στη σχολή της, τον γυμναστή της, ιδιαίτερα τον κ. Τριανταφύλλη, και πάνω απ όλα την οικογένεια της που είναι δίπλα της και στις δύσκολες και στις χαρούμενες στιγμές. Υπόσχεται να συνεχίζει να αγωνίζεται όσο αντέχει και δεν έχει σοβαρούς τραυματισμούς. «Να πάρει και άλλα μετάλλια. Το αξίζει. Είναι εξαιρετικό παιδί. Εύχομαι το καλύτερο σε όλα τα παιδιά. Να με φτάσουν και να με ξεπεράσουν, να συνεχίσουν αυτό το έργο» υπογραμμίζει ο κ. Τριανταφύλλης.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε έχει 28.000 αθλητές, σε 115 ενεργούς συλλόγους στην Ελλάδα. Η ελληνική ομάδα κατατάσσεται 15η στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ το 2010 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr