Σφοδρή επίθεση του Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer σε 3 γυναίκες: Τις προέδρους του Χάρβαρντ, του ΜΙΤ και του Παν/μίου Πενσυλβάνια

«Ήταν μια από τις πιο επαίσχυντες στιγμές στην ιστορία της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας» έγραψε σε ανάρτησή του Άμπερτ Μπουρλά για τη αντισημιτική ρητορική

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά κατά των προέδρων τριών κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων κατηγορώντας τους ότι κατά την κατάθεσή τους ενώπιον μελών του Κογκρέσου την Τρίτη απέτυχαν να καταδικάσουν «τη ρατσιστικής, αντισημιτική ρητορική μίσους» στις πανεπιστημιουπόλεις τους ενώ μαίνεται η σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς.

Η κατάθεση των προέδρων των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, της Πενσυλβάνια και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης «ήταν μια από τις πιο επαίσχυντες στιγμές στην ιστορία της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας», σχολίασε ο Μπουρλά σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα "X".

Γιατί δέχονται πυρά οι πρόεδροι των τριών αμερικανικών πανεπιστημίων

Η Κλοντίν Γκρέι του Χάρβαρντ, η Λιζ Μαγκίλ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και η Σάλι Κόμπλουθ του ΜΙΤ κλήθηκαν να απαντήσουν στην Επιτροπή της Βουλής για την Παιδεία αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμιά τους μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Αλλά έγιναν στόχος διαμαρτυριών από πολιτικούς, φοιτητές και αποφοίτους, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστών Κλιφ Άσνες και Μπιλ Άκμαν καθώς αρνήθηκαν να πουν ότι «η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων» είναι αντίθετη με τους αντίστοιχους κώδικες συμπεριφοράς των πανεπιστημίων. Όταν η Ρεπουμπλικανή βουλευτής της Νέας Υόρκης Ελίζ Στέφανικ έθεσε αυτή την ερώτηση, και οι τρεις πρόεδροι ισχυρίστηκαν ότι η απάντηση εξαρτάται από το πλαίσιο.

Διαβαστε ακόμα: Άλμπερτ Μπουρλά: Ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ - ''Από τη Θεσσαλονίκη αισθάνομαι ότι δεν έφυγα ποτέ''

Ο μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη εβραϊκής καταγωγής Μπουρλά, διερωτήθηκε μέσω της πλατφόρμας Χ εάν ο θάνατος των παπούδουν, της θείας και του θείου του στο κολαστήριο του Άουσβιτς θα παρείχε επαρκή αιτιολόγηση σε αυτές τις προέδρους ώστε να καταγγείλουν την αντισημιτική προπαγάνδα του ναζιστικού καθεστώτος.

 

«Και επειδή η κατάργηση της ανθρώπινης υπόστασης των θυμάτων του ναζισμού διευκολύνει το να “θέσετε το δικό σας πλαίσιο” και να δικαιολογήσετε οτιδήποτε, εδώ είναι μια φωτογραφία της Γκρατσιέλα Μπουρλά, η οποία εξοντώθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης σε ηλικία 17 ετών. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν φωτογραφίες των παππούδων μου και του θείου μου που επίσης δεν επέζησαν. Ακόμη αναρωτιέμαι πώς έμοιαζαν», πρόσθεσε, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της θείας του που εξοντώθηκε ενώ ήταν ανήλικη.

Μετάνιωσε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια

Η κατάθεση των τριών προέδρων στο Κογκρέσο προκάλεσε τέτοια θύελλα αντιδράσεων, ώστε μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν 4.500 υπογραφές από φοιτητές και δωρητές του UPenn, που ζητούσαν την αποπομπή της Ελίζαμπεθ Μαγκίλ.

Η ίδια, πάντως, εμφανίστηκε την επομένη της κατάθεσης να μετανιώνει. Σε βίντεο που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα είπε σε ήπιο τόνο πως ήταν λάθος της να προσεγγίσει νομικιστικά το ζήτημα. «Δεν εστίασα –όπως θα όφειλα– στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μια σθεναρή στάση κατά των εκκλήσεων για γενοκτονία των Εβραίων είναι μια δήλωση ενάντια στις πιο βίαιες πράξεις που μπορεί να διαπράξει ένα ανθρώπινο ον».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr