Λαχταριστό ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ και ρύζι καρύδας - Δημήτρης Σκαρμούτσος
Πάμε για μία διαφορετική συνταγή με κοτόπουλο!
Υλικά
Σάλτσα μάνγκο-καρύδας:
- 380 γρ. γάλα καρύδας
- ½ φλ. ζωμό κοτόπουλου
- 1 μεγάλο μάνγκο, ξεφλουδισμένο
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
Κοτόπουλο με κάρυ:
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. τζίντζερ, φρεσκοτριμμένο
- 2 κιλά φιλέτα μπούτι κοτόπουλου, σε μπουκιές, Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύμπου
- 2 κ.σ. κάρυ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- ξύσμα από 1 λάιμ
- φρέσκος κόλιανδρος , για γαρνίρισμα
Ρύζι καρύδας:
- 1 ½ φλ. ρύζι jasmin
- 380 γρ. γάλα καρύδας
- 1 ¼ φλ. ζωμός κοτόπουλου
- ¼ κ.γ. αλάτι
Ευχαριστούμε το Δημήτρη Σκαρμούτσο & το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα: | Στο κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το ζωμό κοτόπουλου, το μάνγκο, ξεφλουδισμένο, το κορν φλάουρ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε στην άκρη. |
Για το κοτόπουλο: | Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. |
Τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, 2-3 λεπτά. | |
Στεγνώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κοτόπουλο να ασπρίσει από όλες τις πλευρές αλλά να μην ψηθεί μέχρι το τέλος, 1-2 λεπτά. | |
Προσθέτουμε το κάρυ, αλάτι, πιπέρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μυρίσει το μίγμα, για 1-2 λεπτά. | |
Προσθέτουμε το μίγμα της σάλτσας και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να σιγοβράσει. Σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και ρυθμίζοντας τη φωτιά για να μην καεί, μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα (θα πήξει πιο γρήγορα αν προσθέσετε το άμυλο καλαμποκιού στο μπλέντερ με τα άλλα υλικά). | |
Προσθέτουμε το ξύσμα λάιμ και προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, αν χρειάζεται. | |
Για το ρύζι καρύδας: | Σε μια κατσαρόλα 5 λίτρων ή μεγαλύτερη, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα. |
Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 16 λεπτά. | |
Αποσύρουμε από τη φωτιά χωρίς να σηκώσουμε το καπάκι και αφήνουμε να καθίσει για 5-10 λεπτά πριν αφρατέψουμε με ένα κουτάλι ή πιρούνι και σερβίρετε. | |
Σερβίρουμε το κάρυ πάνω από το ρύζι καρύδας, γαρνίροντας με φρέσκο κόλιανδρο, αν θέλετε. |
Who is who
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America.
Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική.
Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet
Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.
Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.
Από το 2010 ως το 2013, ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στους δημοφιλείς τηλεοπτικούς διαγωνισμούς Master Chef και Master Chef Junior του Mega Channel, μαζί με τον Λευτέρη Λαζάρου και τον Γιάννη Λουκάκο. Το 2017, ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στην αναβίωση του Master Chef του Star Channel, κάνοντας τον το μόνο κριτή που εμφανίστηκε και στις δύο εκδοχές της σειράς. Αποχώρησε από την σειρά οικειοθελώς πριν την δεύτερη σεζόν.
Από το 2013 ως το 2014, παρουσίαζε την εκπομπή Χωρίς Συνταγή στο Mega Channel. Από το 2015 ως το 2017, ήταν ο παρουσιαστής και κριτής του τηλεοπτικού διαγωνισμού Blind Taste στο Star Channel.
Από το 2018, παρουσιάζει την εκπομπή μαγειρικής Food n' Friends με τον κωμικό Ηλία Φουντούλη, στο ANT1. Από το 2020, παρουσιάζει την εκπομπή Γειτονιές στο Πιάτο στο ΑΝΤ1.
Το 2020, είχε τέσσερα εστιατόρια, και την υπηρεσία catering Δειπνοσοφιστήριον.
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο dimitrisskarmoutsos.gr που θα σας συναρπάσουν.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr