Ποιοι «καίγονται» από τη σύνταξη στα 67

Το μέτρο θα ωθήσει χιλιάδες εργαζομένους σε έξοδο, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις και να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015. Τι σημαίνει το νέο καθεστώς για τα Ταμεία του Δημοσίου

Αύξηση του εργάσιμου βίου κατά δύο χρόνια με ένταξη στα νέα αυξημένα συνταξιοδοτικά όρια, που αναμένεται να αποφασιστούν από την κυβέρνηση, θα προβλέπεται ως «πέναλτι» για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31-12-2010 και δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει κίνητρο προκειμένου να «ωθήσει» προς τη σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο και να αποφύγει τις απολύσεις, επιτυγχάνοντας τον στόχο των 150.000 φυσικών αποχωρήσεων μέχρι το 2015.

Το νέο καθεστώς, που θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο από το Δημόσιο, αναμένεται να λειτουργήσει ως «βόμβα» στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου. Αυτή τη στιγμή περίπου 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι οι αποχωρήσεις στο Δημόσιο θα φθάσουν φέτος τις 40.000Η κυβέρνηση αναμένει ότι οι αποχωρήσεις στο Δημόσιο θα φθάσουν φέτος τις 40.000

Μία μαζική έξοδος στη σύνταξη θα δώσει τη χαριστική βολή στους ασφαλιστικούς φορείς των δημοσίων υπαλλήλων, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η δημιουργία νέων ελλειμμάτων θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των ασφαλιστικών φορέων.

Στη χειρότερη μοίρα θα βρεθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο έχει ήδη χάσει τη μάχη με τα ελλείμματα και βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 50.000 αιτήσεις για το βοήθημα και η «μαύρη τρύπα» αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ.

O υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης O υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης

Σε περίπτωση που αποχωρήσουν 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι ο φορέας πρόνοιας θα πρέπει να βρει ένα επιπλέον ποσό της τάξης των τριών δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα αναζητούνται πέντε δισ. ευρώ για την καταβολή του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους!

Επίσης μία τέτοια μαζική «έξοδος» στη σύνταξη θα μετέτρεπε αμέσως σε ελλειμματικά και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία του δημόσιου τομέα. Ειδικότερα το ΤΕΑΔΥ (δηλαδή το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων) θα έχει «μαύρη τρύπα» 100 εκατ. ευρώ και το Μετοχικό Ταμείο (που χορηγεί τα μερίσματα) θα έχει έλλειμμα 80 εκατομμυρίων.

 Ο υπ. Εργασίας Γ. ΒρούτσηςΟ υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης

Κατ΄ επέκταση θα έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τόσο στις επικουρικές συντάξεις όσο και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων (όπου έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις).

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Περιμένουν 75.000 αποχωρήσεις έως το 2014

Κύμα αποχωρήσεων που θα φτάσει φέτος και τους 40.000 υπαλλήλους ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα τεθούν εκτός Δημοσίου άλλοι 35.000 εργαζόμενοι με το καθεστώς της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης, αναμένει να υπάρξει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, το πρόγραμμα της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης αφορά τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπληρώνουν 25 χρόνια απασχόλησης) μέχρι και τις 31-12-2010. Για το συγκεκριμένο προσωπικό, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη -σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο- θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 35 έτη εργασίας και να είναι 58 ετών ή να διαθέτει 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Τα κίνητρα: για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (για ένα ή δύο έτη, το 2013 και το 2014) θα τους δοθεί η δυνατότητα να εξαγοράσουν μέχρι 3 πλασματικά χρόνια υπηρεσίας. Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 3.000?3.500 ευρώ. Η εξαγορά μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις.

Εξετάζεται για όσους δεν αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εξαγοράς να εντάσσονται αυτόματα στα αυξημένα συνταξιοδοτικά όρια προσθέτοντας 2 χρόνια στον εργασιακό τους βίο. Εξαιρούνται από τον σχεδιασμό μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οι προϊστάμενοι διοικητικών μονάδων προκειμένου να μην απογυμνωθεί το Δημόσιο από ικανά στελέχη.

Παράδειγμα: Με τη δυνατότητα εξαγοράς 3 πλασματικών ετών, υπάλληλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 31 χρόνια υπηρεσίας που είναι 58 ετών και θα συνταξιοδοτούνταν το 2016, θα μπορεί να βγει σε πλήρη σύνταξη το 2013 αφού με την εξαγορά συμπληρώνει και τις δύο προϋποθέσεις του νόμου (ηλικιακό όριο και χρόνια υπηρεσίας). Σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζεται το υπ. Οικονομικών, εάν δεν αποδεχτεί το νέο καθεστώς θα συνταξιοδοτηθεί το 2018, σε ηλικία 64 ετών.

ΕΦΑΠΑΞ
Ξεμένουν από ρευστό τα Ταμεία

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο θα περικοπεί το βοήθημα. Αυτήν τη στιγμή ο χρόνος αναμονής για την καταβολή του εφάπαξ φτάνει τα δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει μαζική έξοδος στη σύνταξη θα εκτιναχτεί στα επτά με οκτώ χρόνια.

Ο ασφαλιστικός φορέας έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό, ενώ τα μηνιαία έσοδα από εισφορές αρκούν μόνο για την καταβολή 550 βοηθημάτων τον μήνα. Πέρσι τον Νοέμβριο αποφασίστηκε η περικοπή του βοηθήματος κατά 20% σε μία προσπάθεια να βρεθούν χρήματα για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ.

Μείωση
Στο νέο πακέτο μέτρων προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 22,67% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Σημειώνεται πως οι περικοπές αυτές αγγίζουν και όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για το εφάπαξ αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.

Εκτιμάται πως οι απώλειες και από τις δύο αυτές περικοπές μπορεί να φτάσουν για έναν δημόσιο υπάλληλο έως και τις 23.000 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν πολλά έτη ασφάλισης και είναι στις κατηγορίες Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (καθώς δικαιούνται και τα υψηλότερα εφάπαξ).

Παράλληλα, στο πακέτο μέτρων θα περιληφθεί και ρύθμιση για την επιβολή ειδικής εισφοράς σε όσους αποχώρησαν από το Δημόσιο και πήραν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλλαν. Η εισφορά θα επιβληθεί στην κύρια σύνταξη και με βάση το επικρατέστερο σενάριο θα κυμαίνεται από 1% έως 3% (αναμένεται να πιάσει όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά το 1995).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr