Ελένη Σκούρα: Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής τo 1953 - Για 1 μέρα δεν πήρε σύνταξη - Πέθανε πάμπτωχη σε γηροκομείο - Την θυμήθηκαν πριν το θάνατο

Σαν σήμερα ...

Σαν σήμερα το 1953 εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην Ελλάδα.

Ο λόγος για την Ελένη Σκούρα.

Η Ελένη Σκούρα (1896-1991), δικηγόρος από τον Βόλο, κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και την Κατοχή αναπτύσσει σημαντική δράση ως πρόεδρος της «Στέγης της Φαλαγγιτίσσης» και της «Φανέλλας του Στρατιώτου». 

Το καλοκαίρι του 1942 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς κατακτητές και φυλακίζεται. Ενεργό δράση στην πολιτική αναλαμβάνει μετά τη θεσμοθέτηση της γυναικείας ψήφου το 1951, οπότε αναλαμβάνει να οργανώσει το τμήμα γυναικών του Ελληνικού Συναγερμού στη Θεσσαλονίκη.

Στις επαναληπτικές εκλογές για τον νομό Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 1953 ο Αλέξανδρος Παπάγος ορίζει τη Σκούρα ως υποψήφια, ενώ το ΕΠΕΚ ορίζει τη Βιργινία Ζάννα.

Εκλογές Ελένη Σκούρα

Η Ελένη Σκούρα το 1940

«Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης». Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση της Ελένης Σκούρα, αμέσως μετά την εκλογή της στις 18 Ιανουαρίου του 1953. Η Ελένη Σκούρα είχε λάβει 47.112 ψήφους.

Η Ελένη Σκούρα παρέμεινε βουλευτής έως το 1956 και ανέπτυξε πλούσια κοινοβουλευτική δράση στους τομείς των κοινωνικών και γυναικείων θεμάτων. Το κράτος την τίμησε με το Στρατιωτικό Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων και τον Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος Ευποιίας.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα του 1990, στην πρώτη Ελληνίδα βουλευτή Ελένη Σκούρα το 1953 με αναφορές στην ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα.

Πέθανε φτωχή χωρίς να έχει λάβει δραχμή για σύνταξη

Η Ελένη Σκούρα, δεν είχε συμπληρώσει 4ετή θητεία, στο Κοινοβούλιο και δεν δικαιούτο σύνταξης· μετά τον θάνατο του συζύγου της, αν και η Πολιτεία της είχε υποσχεθεί τιμητική σύνταξη, ποτέ δεν της δόθηκε ούτε δραχμή. Στα τελευταία χρόνια της ζωής της, έπειτα από παρέμβαση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα, η Ελένη Σκούρα εισήχθη στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης· απεβίωσε, στις 4 Φεβρουαρίου του 1991, σε ηλικία 95 ετών. Η πρώτη ελληνίδα βουλευτής «έφυγε» με το παράπονό πως δεν της δόθηκε σύνταξη για έναν μόλις μήνα.

Στα τελευταία έτη της ζωής της

Να σημειωθεί, ότι έναν χρόνο πριν πεθάνει, η Πολιτεία της έστειλε 5.000 δραχμές· η Ελένη Σκούρα επέστρεψε τα χρήματα. Όπως και όταν, μετά τον θάνατό της, προσφέρθηκε κηδεία δημοσία δαπάνη, τα ανίψια της Ελένης Σκούρα δεν αποδέχτηκαν παρά μόνο η ταφή της να γίνει με τιμές υπουργού. Ο Δήμος του Βόλου την θυμήθηκε το 2007: έστησε προτομή της στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr