Καταλαγιάζει το κύμα φυγής των τραπεζών κλπ επιχειρήσεων από την Ελλάδα! Λες;

Οι πρώτες σκέψεις ξένων τραπεζικών ομίλων ή με έδρα εκτός Ελλάδος για αποχώρηση από την εγχώρια αγορά λόγω της κρίσης, φαίνεται να... καταλαγιάζουν! Οχι ότι οι γαλλικοί όμιλοι της Credit Agricole, καθώς και της Societe Generale δεν έχουν δρομολογήσει την έξοδό τους από τη χώρα ή ότι η Millennium Bank δεν θέλει να απεμπλακεί από την εδώ παρουσία της, αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει η πρότερη... «πρεμούρα». Αντίστοιχα, φαίνεται ότι σκέφτονται και οι κυπριακοί όμιλοι που λειτουργούν στην ελληνική αγορά (Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank, Ελληνική Τράπεζα) που δεν σχεδιάζουν περιορισμό ή παύση των δραστηριοτήτων τους στο ελλαδικό έδαφος. Η πρόθεση για παραμονή στη χώρα φάνηκε μάλιστα με επίσημες δηλώσεις του επιτελείου της Τράπεζας Κύπρου, μόλις λίγες ημέρες πριν.

Ρεπορτάζ: Λίλυ Σπυροπούλου

lspyropoulou@kerdos.gr

Οι πρώτες σκέψεις ξένων τραπεζικών ομίλων ή με έδρα εκτός Ελλάδος για αποχώρηση από την εγχώρια αγορά λόγω της κρίσης, φαίνεται να... καταλαγιάζουν! Οχι ότι οι γαλλικοί όμιλοι της Credit Agricole, καθώς και της Societe Generale δεν έχουν δρομολογήσει την έξοδό τους από τη χώρα ή ότι η Millennium Bank δεν θέλει να απεμπλακεί από την εδώ παρουσία της, αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει η πρότερη... «πρεμούρα». Αντίστοιχα, φαίνεται ότι σκέφτονται και οι κυπριακοί όμιλοι που λειτουργούν στην ελληνική αγορά (Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank, Ελληνική Τράπεζα) που δεν σχεδιάζουν περιορισμό ή παύση των δραστηριοτήτων τους στο ελλαδικό έδαφος. Η πρόθεση για παραμονή στη χώρα φάνηκε μάλιστα με επίσημες δηλώσεις του επιτελείου της Τράπεζας Κύπρου, μόλις λίγες ημέρες πριν.

Το γεγονός ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, όπως αυτό μεταφέρεται από τη μεταστροφή της τάσης Grexit, δημιουργεί ένα κλίμα καθησυχασμού στα επιτελεία των ξένων τραπεζών, χωρίς αυτό να αντισταθμίζει τις απώλειες που έχουν καταγράψει σε επίπεδο ομίλου από τις επιπτώσεις της συμμετοχής του χαρτοφυλακίου των ομολόγων τους στο PSI (κούρεμα) και από τις σημαντικές ζημιές, λόγω κουρέματος, προβλέψεων και μειωμένων εσόδων από δραστηριότητες. Ομως, η παραμονή της χώρας και του τραπεζικού της συστήματος σε ένα περιβάλλον ευρώ, έχει ύψιστη στρατηγική σημασία, ακόμη και για όσους ενδιαφέρονται να πουλήσουν τις θυγατρικές τους εδώ και να αποχωρήσουν, είτε διατηρώντας μία μίνιμουμ συμμετοχή είτε όχι.

Τρανό παράδειγμα της τάσης αυτής είναι η Credit Agricole. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για τα ανώτατα στελέχη του γαλλικού οίκου - που συνεδριάζουν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά του ομίλου στο Παρίσι - έχει μεγάλη σημασία για τον ποιον θα βάλουν συνέταιρο στην Εmporiki Bank (ακόμη κι αν οι Γάλλοι διατηρήσουν απλώς μειοψηφία), η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η θετική μεταστροφή του κλίματος ως προς αυτό το κρίσιμο θέμα επηρεάζει τον γαλλικό όμιλο, που είναι ο πωλητής της Εμπορικής, στο αν θα επιλέξει την προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, ή της Αlpha Bank, ή της Eurobank.

Αυτό έχει την έννοια ότι η Credit Agricole δεν θα αποφασίσει βιαστικά να πουλήσει τη θυγατρική της - όπου μεταξύ των τριών μνηστήρων, σαν να μην την ενδιαφέρει ποιος θα αποκτήσει μία μεγάλη ελληνική τράπεζα, στην οποία η Credit θα έχει κάτι λιγότερο από 10%.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ CREDIT AGRICOLE

Αντιθέτως, ακόμη και παρά το γεγονός της περιορισμένης και μειοψηφικής της συμμετοχής, ο γαλλικός όμιλος θα θέλει να συνεργάζεται με έναν τραπεζικό όμιλο, με τον οποίο θα έχουν ανάλογη φιλοσοφία στη διαχείριση της Εμπορικής και τον οποίο «ευχαρίστως» θα στηρίζει κεφαλαιακά η Credit, τόσο κεφαλαιακά (άλλωστε ήδη ανακεφαλαιοποίησε την Εμπορική) όσο και σε επίπεδο ρευστότητας (αφού η Credit με το μάξιμουμ 10% της θα ανοίγει τους κρουνούς της διεθνούς χρηματοδότησης).
Το κλίμα αυτό επηρεάζει ευνοϊκά και τις αποφάσεις του έτερου γαλλικού ομίλου, αυτού της Societe Generale, που προ ετών απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της μεσαίου μεγέθους ελληνικής τράπεζας, της Geniki Bank.

Το επιτελείο της Societe που επίσης φαίνεται ότι έχει αποφασίσει την πώληση της Γενικής Τράπεζας, κινείται με πιο... χαλαρούς - αν και σταθερούς - ρυθμούς προς την κατεύθυνση αυτή. Δηλαδή, ενώ δεν έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία προσφορών για την πώληση της συμμετοχής της στη Γενική, η Societe έχει έρθει σε επαφή με αρκετές ελληνικές τράπεζες, σε μία προσέγγιση πώλησης της Τράπεζας. Συνομιλίες και επαφές έχουν πραγματοποιηθεί, ακόμη όμως δεν φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει σε βαθμό διαπραγματεύσεων. Ενδεχομένως, ο φάκελος της Γενικής να ενεργοποιηθεί μετά τις εξελίξεις της Credit Agricole με την Εμπορική και για θέμα... «εμπειρίας» (να φανεί δηλαδή πώς θα κλείσει το θέμα με την Εμπορική, πιθανώς για να ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία στα επιμέρους θέματα) και για θέμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις ελληνικές τράπεζες.

Οπως αντίστοιχα αναμένεται να συμβεί και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αν δεν κατασταλάξει η πώληση της Εμπορικής, δεν θα μπορεί κάποιος από τους τρεις ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν προσφορές (Εθνική, Alpha, Eurobank) να σκεφθεί σοβαρά και να εκφράσει το ενδιαφέρον του για την εξαγορά της Γενικής (ή και του Ταμιευτηρίου).

Φυσικά για να προωθηθούν η ιδιωτικοποίηση του ΤΤ αλλά και η πώληση της Γενικής, που θα σηματοδοτεί και την αποχώρηση της Societe Generale, είναι απαραίτητο να οριστικοποιηθεί τελικά το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, των οποίων αρκετοί όροι είναι ακόμη «στον αέρα». Από μέρα σε μέρα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, διευκολύνοντας και τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών και τις μετέπειτα στρατηγικές τους αποφάσεις.

Ψηφίζουν Ελλάδα οι κυπριακές τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις κυπριακές τράπεζες, που είναι σε φάση ανακεφαλαιοποίησης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δείχνουν να θέλουν να συνεχίσουν να είναι παρούσες στην ελληνική αγορά. Στα μέσα της εβδομάδας, ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Γιάννη Κυπρή, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της Τράπεζας Κύπρου από την Ελλάδα και χαρακτήρισε στρατηγική την παραμονή της Τράπεζας στη χώρα.

Επί της ουσίας, η Τράπεζα Κύπρου, ακόμη και αν πριν λίγο καιρό «φλέρταρε» με την ιδέα μείωσης της παρουσίας της στην Ελλάδα, ίσως μέσω πώλησης θυγατρικών της, φαίνεται ότι άλλαξε προσανατολισμό, εμμένοντας στη συνέχιση της λειτουργίας της στην ελληνική αγορά, την οποία αισθάνεται και ως φυσικό της χώρο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σχετική συνάντηση του κ. Γ. Κυπρή μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, κ. Γιάν. Πεχλιβανίδη, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Κεφαλαιακά, πάντως, η Τράπεζα Κύπρου, μετά τα stress tests και για την επίτευξη του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%, έχει να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει ζητήσει προσωρινή κρατική στήριξη από την κυπριακή κυβέρνηση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Τράπεζα προέβη σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος. Το πρώτο εξάμηνο εφέτος, οι προβλέψεις για απομείωση δανείων ανήλθαν σε 317 εκατ. ευρώ έναντι 95 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, με αποτέλεσμα να εμφανισθούν ζημιές μετά τη φορολογία ύψους 206 εκατ. ευρώ.

Διαφορετική πορεία είχε η Cyprus Popular Bank, η οποία πέρασε σε καθεστώς κρατικοποίησης από το κυπριακό δημόσιο, μετά την αδυναμία των μετόχων της να συμμετάσχουν σε μεγάλο ποσοστό στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εν όψει ανακεφαλαιοποίησης. Από τα 1,8 δισ. ευρώ συνολικά που αντιστοιχεί στο ύψος της αύξησης κεφαλαίου, το κυπριακό δημόσιο κατέβαλε τα 1,7 δισ. ευρώ, συμμετέχοντας στην αύξηση και αγοράζοντας τις αδιάθετες μετοχές (17.960.598.952 μετοχές με τιμή απόκτησης 0,10 ευρώ).

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ