Άκης Πετρετζίκης: Τα πιο ζουμερά cupcakes σοκολάτας - Συνοδέψτε τα με σπιτική σάλτσα σοκολάτας και παγωτό!
Φανταστικά!
Υλικά
Για τη σάλτσα σοκολάτας
- 50 γρ. γάλα πλήρες
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 20 γρ. κακάο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 50 γρ. βούτυρο
Για τα cupcakes
- 150 γρ. βούτυρο, + έξτρα για τις φόρμες
- 150 γρ. κουβερτούρα
- 3 αυγά, μεσαία
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- κακάο, για τις φόρμες
Για το σερβίρισμα
- παγωτό
- φύλλα δυόσμου
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα σοκολάτας
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, και ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα cupcakes
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε λίγο νερό, ώστε να λιώσουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του μπεν μαρί.
- Ρίχνουμε το βούτυρο σε ένα γυάλινο μπολ και προσθέτουμε την κουβερτούρα την οποία σπάμε με τα χέρια μας.
- Τοποθετούμε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα προσέχοντας ο πάτος του να μην ακουμπάει στο νερό.
- Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει ελαφρώς η κουβερτούρα αλλά όχι εντελώς.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπολ και αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το μείγμα της λιωμένης κουβερτούρας και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα.
- Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με κακάο μία φόρμα για muffin 12 θέσεων.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς τα cupcakes.
- Ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε τα cupcakes σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
- Σερβίρουμε με παγωτό, σάλτσα σοκολάτας και φύλλα δυόσμου.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr