Μήπως τελικά χρειαζόμαστε ένα break από τις ηλεκτρονικές συσκευές; Οι "άσχημες" επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης & χρήσιμα tips για αποτοξίνωση !
Παρότι η τεχνολογία έχει κάνει σαφώς τη ζωή μας πιο εύκολη, μπορεί από την άλλη πλευρά, να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία.
Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, είμαστε εξαρτημένοι από τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μας.
Παρότι η τεχνολογία έχει κάνει σαφώς τη ζωή μας πιο εύκολη, μπορεί από την άλλη πλευρά, να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία.
Βρίσκοντας μια ισορροπία στη χρήση της και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία με προσεκτικό τρόπο, μπορούμε να αποκομίσουμε τα οφέλη της, χωρίς επιπτώσεις.
Η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες, έχει οδηγήσει σε μια δραστικά διαφορετική σχέση μαζί της.
Ειδικά οι νεότεροι που έχουν μεγαλώσει μέσα στη ψηφιακή εποχή, αισθάνονται πολύ άνετα με τη χρήση της και πιθανώς εξαρτώνται από αυτήν.
Αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύονται να “αποσυνδεθούν” από τις συσκευές τους, καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.
Μάλιστα, η εθιστική φύση των ηλεκτρονικών συσκευών, οφείλεται στην απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο εξάρτησης από την τεχνολογία.
Γιατί πρέπει να κάνουμε διάλειμμα από τις ηλεκτρονικές συσκευές;
Οι αρνητικές συνέπειες της τεχνολογίας.
Σωματικά προβλήματα
Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά προβλήματα, όπως:
Ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους, κακή στάση του σώματος,προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, κακή ποιότητα ύπνου( λόγω του μπλε φωτός που εκπέμπεται από τις οθόνες και μπορεί να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο).
Ψυχολογικά προβλήματα.
Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, παρορμητικότητα και αδυναμία ελέγχου της χρήσης της τεχνολογίας.
Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στο να επηρεαστούν οι κοινωνικές σχέσεις των ατόμων, καθώς πολλές φορές, αντί να περνούν χρόνο με τους συντρόφους τους ή τους φίλους, ξοδεύουν πολύ χρόνο στο κινητό τους τηλέφωνο ή τον υπολογιστή.
Πώς θα το καταφέρουμε;
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθεί κανείς από την οθόνη, η μείωση του χρόνου που αφιερώνουμε στις ηλεκτρονικές συσκευές, έχει πολλαπλά οφέλη και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εγκαταλείψουμε τη χρήση της τεχνολογίας εντελώς.
Με ένα μικρό διάλειμμα και με συνετή χρήση, μπορούμε να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Βάζοντας όρια όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας, μπορούμε επίσης ,να βελτιώσουμε τη συνολική μας ευημερία και να ζήσουμε πιο ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή:
Απενεργοποίησε τις συσκευές: Απενεργοποίησε κάποιες ώρες το τηλέφωνο, τον υπολογιστή και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή.
Ασχολήσου με άλλες δραστηριότητες: Αφιέρωσε χρόνο σε δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν τεχνολογία, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, τέχνες και χειροτεχνίες και υπαίθριες δραστηριότητες.
Κοινωνικοποιήσου: Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tsemperlidou.gr, άδραξε την ευκαιρία να συνδεθείς με άλλους ανθρώπους προσωπικά κι όχι μέσα από μια οθόνη.
Πέρνα ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σου ή πήγαινε σε εκδηλώσεις.
Βάλε πρόγραμμα: Όρισε συγκεκριμένες ώρες που θα ασχολείσαι με το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή. Επίσης, μην έχεις παντού μαζί το κινητό σου, ακόμα και μέσα στο σπίτι, μη το κουβαλάς από δωμάτιο σε δωμάτιο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr