Σήμερα φτιάχνουμε εξωτικούς κεφτέδες φαλάφελ -μούρλια με φακές από τη σεφ Ντίνα Νικολάου
Η Ντίνα Νικολάου κάνει τις φακές εξωτικούς κεφτέδες - μούρλια!
Η Ντίνα Νικολάου κάνει τις φακές εξωτικούς κεφτέδες - μούρλια!
(Φωτογραφίες ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ)/ gastronomos.gr
Υλικά
200 γρ. φακές
2 δαφνόφυλλα
2 κρεμμύδια ξερά (το ένα καθαρισμένο και το άλλο ψιλοκομμένο)
2 - 3 γαρίφαλα
4 σκελίδες σκόρδου
1 καρότο (προτιμάμε βιολογικό) σε μέτριες ροδέλες
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουτ. σούπας αλεύρι για την επικάλυψη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πιπέρι Καγιέν
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
8 πίτες αραβικές
1 κεσές γιαούρτι της αρεσκείας μας
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Μερίδες 4
Προετοιμασία 10΄ Αναμονή 10΄ Μαγείρεμα 1 ώρα
Διαδικασία
Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο ολόκληρο καθαρισμένο κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις δάφνες, τις σκελίδες σκόρδου, και το καρότο. Βράζουμε τις φακές για 25 - 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Κατόπιν τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα (κρατάμε το καρότο και τα σκόρδα), και τις στραγγίζουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το ζωμό στον οποίο έβρασαν. Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το βρασμένο καρότο και τα σκόρδα χρησιμοποιώντας όσο χρειάζεται από το ζωμό έτσι ώστε να γίνει ένας στεγνός σχεδόν πουρές.
Μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και τον αναμειγνύουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη 1 κουταλιά αλεύρι και τα καρυκεύματα. Αλατοπιπερώνουμε. Βρέχουμε τα χέρια μας για να μην κολλήσει το μείγμα και πλάθουμε τον πουρέ σε μπαλάκια. Στη συνέχεια πιέζουμε τα μπαλάκια για να γίνουν σαν επίπεδοι, οβάλ, κεφτέδες πάχους 2,5 εκ. περίπου. Πανάρουμε ελαφρώς τα «κεφτεδάκια» στο αλεύρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά για να σφίξουν. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ σε δόσεις σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
Τα σερβίρουμε πάνω σε αραβικές πίτες ζεσταμένες στο γκριλ και τα συνοδεύουμε με 1 κουτ. σούπας γιαούρτι, ροδέλες από κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr