Οι τρεις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας για να καταλάβετε σε τι βασίζεται η σχέση σας - Είναι η αγάπη το θεμέλιο ή ο φόβος & η μοναξιά;
Η προχειρότητα κάνει τη ζημιά, ειδικά στις σχέσεις.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της προσπάθειας να βρείτε έναν ερωτικό σύντροφο και της αναγκαστικής ύπαρξης μιας σχέσης, γράφει η ομάδα του PsychologyNow.gr
Μερικές φορές, στη βιασύνη μας να βρούμε κάποιον, ξεχνάμε αυτή τη διάκριση. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αναπολούμε ένα ρομαντικό ειδύλλιο του παρελθόντος και να αναρωτιόμαστε πώς "χάσαμε τα σημάδια" ή καταλήξαμε να συνυπάρχουμε με κάποιον που ήταν τόσο προφανώς λάθος για εμάς.
Το σημαντικό είναι να μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά εκείνη τη στιγμή, όχι χρόνια αργότερα. Αν και αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο για κάποιους από ό,τι για άλλους, όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στο να εκτιμούμε τις δυνατότητες μίας νέας ερωτικής σχέσης.
Ακολουθούν τρεις ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να σας βοηθήσουν να διακρίνετε μια σχέση που βασίζεται στην αληθινή αγάπη από μια σχέση που βασίζεται στην πίεση να βρείτε κάποιον ή στο φόβο της μοναξιάς.
1. Νιώθετε ότι μπορείτε να είστε ο αυθεντικός σας εαυτός;
Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια μιας σχέσης που βασίζεται στο φόβο είναι να μην συμπεριφέρεστε όπως είναι πραγματικά ο εαυτός σας. Ο φόβος σας ότι θα χάσετε τον σύντροφό σας, σας οδηγεί σε συμπεριφορές που ικανοποιούν τη σχέση, όπως η αλλαγή πτυχών της προσωπικότητάς σας ή η θυσία των αξιών σας προκειμένου να αποφύγετε την τιμωρία ή την κρίση από τον σύντροφό σας.
Επειδή ανησυχείτε πάντα μήπως χάσετε τον σύντροφό σας, ό,τι κάνετε γίνεται μια πράξη διατήρησης αυτού που έχετε μεταξύ σας και όχι ένας τρόπος να απολαμβάνετε πραγματικά τον χρόνο που περνάτε μαζί.
Όταν προσπαθείτε συνεχώς να προσαρμοστείτε στις προσδοκίες κάποιου άλλου, παραμελείτε τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσαρέσκειας και απώλεια ταυτότητας.
Μια υγιής σχέση χαρακτηρίζεται από τις προσπάθειες και των δύο συντρόφων να διατηρήσουν την ατομικότητά τους, υποστηρίζοντας παράλληλα ο ένας τον άλλον στη σχέση. Οι έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ εγγύτητας και αυτονομίας μέσα στις ερωτικές σχέσεις είναι σημαντική για την αρμονία της σχέσης. Οι σχέσεις τείνουν να φθείρονται όταν συμβαίνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα πράγματα:
- Ο ένας σύντροφος προσπαθεί να επηρεάσει και να ελέγξει τις συμπεριφορές του άλλου
- Ο ένας σύντροφος δείχνει ανημπόρια και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις
- Ο ένας σύντροφος εισβάλλει στα όρια του εαυτού του άλλου
2. Χρειάζεται να είστε συνεχώς μαζί για να είστε ευτυχισμένοι;
Ναι, υποτίθεται ότι πρέπει να βρίσκετε την ευτυχία σε εκείνους που αγαπάτε πραγματικά. Ωστόσο, για κάποιους ανθρώπους, αυτή η χαρά γίνεται προσπάθεια να αποφύγουν τον παραλυτικό φόβο της μοναξιάς.
Αν αισθάνεστε ένα κενό όταν είναι απών ο σύντροφός σας σε σημείο που να πιστεύετε ότι είστε ανίκανοι να είστε ευτυχισμένοι χωρίς αυτόν, αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό του φόβου σας να χάσετε αυτό το πρόσωπό και όχι να το αγαπάτε.
Ενώ η επιθυμία για ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας είναι υγιής και ενδεδειγμένη για την ανάπτυξη της σχέσης, το να περιμένετε από τον σύντροφό σας να περνάει όλο τον ελεύθερο χρόνο του μαζί σας μπορεί να σημαίνει ότι η σχέση σας καθοδηγείται από τον φόβο της απώλειας του συντρόφου σας.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείτε είναι αν προτιμάτε να κάνετε παρέα με τον σύντροφό σας μόνοι σας ή με άλλους. Αν θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να "μοιραστείτε" τον σύντροφό σας σε κοινωνικό περιβάλλον, αυτό μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι εξαρτάστε υπερβολικά από τον σύντροφό σας για την προσοχή και την ευτυχία σας.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί αναβάλουμε; Μήπως φοβόμαστε την αποτυχία ή έχουμε υπερβολικό άγχος ; Ας το πάρουμε από την αρχή & να το λύσουμε μια και καλή
3. Ζηλεύετε εύκολα;
Η ζήλια είναι ακόμη ένα σημάδι ότι η σχέση σας ελέγχεται από τον φόβο της απώλειας και τις δικές σας ανεπάρκειες.
Σύμφωνα με έρευνες, η περιστασιακή ζήλια στις σχέσεις είναι φυσιολογική και μπορεί να θεωρηθεί ως θετική δύναμη, καθώς υπενθυμίζει στα ζευγάρια να μην θεωρούν ο ένας τον άλλον δεδομένο. Η ζήλια εντείνει τα συναισθήματα και κάνει τις προσωπικές στιγμές πιο παθιασμένες.
Η έντονη ή παράλογη ζήλια, από την άλλη πλευρά, έχει τις ρίζες της στο φόβο της εγκατάλειψής μας. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης σε έναν σύντροφο μπορεί να κάνουν τα άτομα με αγχωτικό στυλ προσκόλλησης να ζηλεύουν, να ψαχουλεύουν τα αντικείμενα του συντρόφου και να γίνονται ψυχολογικά καταχρηστικά.
Οι ανασφάλειες, με μια γενικότερη έννοια, μπορεί να μας κάνουν να γινόμαστε παρανοϊκοί μήπως χάσουμε τον σύντροφό μας. Μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα που μπορεί να προκαλέσει ρήγματα σε μια σχέση.
Συμπέρασμα
Η προχειρότητα κάνει τη ζημιά, ειδικά στις σχέσεις. Όταν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε απεγνωσμένα έναν σύντροφο, μπορεί να καταλήξετε να βιαστείτε να πάρετε πρόωρα μια απόφαση.
Περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε μια σχέση, αν και αποτελεί πρόκληση, μπορεί να μας οδηγήσει σε μια σχέση που βασίζεται στην αληθινή αγάπη και στα κοινά ενδιαφέροντα και όχι στη μοναξιά ή στο φόβο του να είμαστε μόνοι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr