Το φώτο άλμπουμ - αφιέρωμα του eirinika για την Μελίνα Μερκούρη: 30 χρόνια χωρίς την λαμπερή ηθοποιό, ασυμβίβαστη πολιτικό, ακτιβίστρια & γυναίκα πρότυπο! (φωτό & βίντεο)
Η τελευταία Ελληνίδα θεά!
Η Μελίνα της Ελλάδας.
Σαν σήμερα πέθανε μία γυναίκα πρότυπο, μία γυναίκα που έγραψε σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.
Πριν από 30 χρόνια «άφησε την τελευταία της πνοή», η θρυλική Μελίνα Μερκούρη.
Μία γυναίκα πολυπράγμων.
Η Μελίνα ήταν ηθοποιός που ξεκίνησε από το θέατρο και πέρασε στον κινηματογραφικό φακό με μεγάλες διακρίσεις σε όλο τον κόσμο.
Η πορεία της στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο ήταν ιδιαίτερα σημαντική.
Της χάρισε αρκετά βραβεία με κορυφαίο το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για το Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday) το οποίο έχασε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1960.
Κέρδισε όμως το βραβείο καλύτερης ερμηνείας από τους κριτικούς του Κλίβελαντ. Επίσης βραβεύτηκε με το ιταλικό βραβείο Ντονατέλλο (Donatello) για την ερμηνεία της στο Τοπ Καπί το 1965.
Υπήρξε τρεις φορές υποψήφια για Χρυσές Σφαίρες (Golden Globes) και δυο φορές υποψήφια στα βραβεία BAFTA.
Σημαντική στιγμή επίσης, στην κινηματογραφική της καριέρα είναι το φιλμ «Υπόσχεση την αυγή»(1970). Πολλοί μιλούν ότι η εξαιρετική της ερμηνεία θα την οδηγήσει στα Όσκαρ, κάτι που όμως δεν επαληθεύεται.
Όμως είναι τρίτη φορά υποψήφια για βραβείο ερμηνείας στις Χρυσές Σφαίρες.
Διαβάστε ακόμα: Vintage pic: Μελίνα Μερκούρη – Ζυλ Ντασέν , ένας ακαταμάχητος έρωτας - Τον κοιτάει και λιώνει από ευτυχία
Η Μελίνα Μερκούρη πέρα από υπερταλαντούχα καλλιτέχνης ήταν μία αντισυμβατική προσωπικότητα που για εκείνη την εποχή ήταν πραγματικά πρωτοφανές.
Δεν ήταν τυχαίο που ο έντονος χαρακτήρας που έπαιζε η Μελίνα στην ταινία «Στέλλα» που συγκλόνισε τον κόσμο και απέσπασε βραβείο για την καλύτερη ξένη ταινία τις Χρυσές Σφαίρες, ήταν εμπνευσμένος από την ίδια την ηθοποιό.
Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μία γυναίκα δυναμική, αντιστασιακή και αγωνίστρια.
Αγωνίστηκε για την χώρα της όταν αυτή το χρειαζόταν.
Κατά τη διάρκεια της επταετίας (1967-1974) πολέμησε σφοδρά τη Χούντα, χρησιμοποιώντας τη φήμη και τη λάμψη που είχε αποκτήσει, με συνέπεια να της αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα.
Λίγο πριν από εκείνη την περίοδο γνώρισε τον γοητευτικό φιλέλληνα Ζυλ Ντασσέν.
Ο Γάλλος σκηνοθέτης ήταν ο δεύτερος γάμος της Μελίνας και ο πιο συναισθηματικά δυνατός!
Ερωτεύτηκαν παράφορα και έμειναν μαζί ως το θάνατό της από καρκίνο το 1994.
Κατά την διάρκεια της Χούντας, επεδίωξε και συναντήθηκε με πολιτικούς αλλά και με πνευματικές προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους, με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει ενάντια στη χούντα.
Κατά τη διάρκεια των αγώνων της έγιναν εναντίον της απόπειρες δολοφονίας.
Με την πτώση της χούντας επιστρέφει στην Ελλάδα όπου και εγκαθίσταται μόνιμα πλέον.
Συνεργάστηκε με στελέχη της αντιστασιακής οργάνωσης Π.Α.Κ. και με τον Ανδρέα Παπανδρέου ιδρύουν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Διετέλεσε η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού κατά τα χρονικά διαστήματα 1981-1989 και 1993-1994.
Η θέση αυτή της έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν.
Διαβάστε ακόμη: Vintage pic: Μαρία Κάλλας και Μελίνα Μερκούρη σε μια σπάνια φωτογραφική συνάντησή τους, από το μακρινό 1957
Η πολίτική ήταν βαθιά ριζωμένη μέσα της, αφού καταγόταν από οικογένεια που ήταν έντονα πολιτικοποιημένη, ξεκινώντας από τον παππού της, ο οποίος ήταν δήμαρχος Αθηνών για 25 ολόκληρα χρόνια, ο Σπύρος Μερκούρης.
Αυτή η γυναίκα, θρύλος πέθανε το 1994 μετά από μία πολυετή μάχη με τον καρκίνο, στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες από τις ατάκες της που άφησαν ιστορία:
- «Είμαι πολύ τσιγγάνα για να κάνω κανονική ζωή γυναίκας. Χαίρομαι να ξυπνάω αργά, να κοιμάμαι αργά, να έχω φίλους, με δυο λόγια να κάνω ζωή σουλτάνου. Θέλω η μέρα μου να τελειώνει τα χαράματα. Στην πραγματικότητα είμαι μια αδάμαστη τρελή»
2. «Οι έρωτές μου με σημάδεψαν πάρα πολύ. Οι έρωτες μου, τα ερωτάκια μου να πούμε! Και ήταν δύο οι μεγάλοι. Και ο ένας εξακολουθεί ακόμα. Είναι ακόμα έρωτας…»
3. «Η μοιραία συνάντηση που αλλάζει τη ζωή μου τελεσίδικα. Η μοιραία στροφή στη ζωή μου, στην καριέρα μου, στην ψυχή μου είναι ο Ζυλ Ντασέν»
4. «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας»
Η πρώτη της συνέντευξη, αφότου γύρισε από την εξορία κατα την διάρκεια της Χούντα.
5. «Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα για μας», δήλωνε.
6. «Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας». Και τόνιζε: «Αν με ρωτήσετε εάν θα ζω όταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ναι, θα ζω. Αλλά κι αν ακόμη δεν ζω πια, θα ξαναγεννηθώ».
7.«Υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo,
υπάρχει η Αφροδίτη του Da Vinci
υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη,
υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner,
υπάρχει η Capella Sixtina.
Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα.
Ξέρετε, λένε ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια. Και είναι γνωστό πως δεν αποτελώ εξαίρεση. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πως πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι»
8.«Αν με ρωτήσετε εάν θα ζω όταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ναι, θα ζω. Αλλά κι αν ακόμη δεν ζω πια, θα ξαναγεννηθώ».
9. «Ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας». Ότι είναι ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν και ότι έχει μεγάλη σημασία και αξία η ανάδειξή του. «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον Πολιτισμό. Η Ελλάδα αυτό είναι. Η κληρονομιά της, η περιουσία της. Και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς» είχε πει η ίδια σε μια συνέντευξη
images by instagram
Διαβάστε ακόμα: Vintage pic: Μελίνα Μερκούρη, Αλέκος Αλεξανδράκης αγκαλιά στα τέλη του 1980 – Συμπρωταγωνιστές στην πολυβραβευμένη ταινία «Στέλλα» (φωτό)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr