Ντίνα Νικολάου: Υπέροχο, αφράτο μοσχαράκι ρολό κατσαρόλας με σάλτσα Μαυροδάφνης - Έτοιμο το Κυριακάτικο γεύμα σας !

Λιώνει στο στόμα!

Υλικά

  • 2 κιλά μοσχάρι από κιλότο (ζητήστε από νωρίς από τον χασάπη σας να το ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να το ξεψαχνίσει και να το χτυπήσει για ναλεπτύνει και να πλατύνει)
  • 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 700 ml Μαυροδάφνη
  • 3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 1 λίτρο ζωμός κρέατος, καυτός (τον έχω σε μια μικρή κατσαρόλα κοντά μου, να σιγοβράζει ήπια, χωρίς να εξατμίζεται)
  • 4 - 5 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι
  • 20 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 12 μικρά λευκά γογγύλια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  • Σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια απλώνω το κρέας και το πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι. Σκορπίζω πάνω του τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου (φρέσκου ή ξερού) και το τυλίγω σφικτά σε ρολό. Το δένω σφικτά με σπάγκο σε πυκνές αποστάσεις.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω το ρολό, για 6 - 8 λεπτά, γυρίζοντάς το τακτικά για να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές. Σβήνω με τη Μαυροδάφνη και το βαλσαμικό ξίδι, μαγειρεύω για 2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω τον μισό ζωμό, το μπαχάρι και τον κόλιανδρο. Χαμηλώνω καλά τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για περίπου 2 ώρες, προσθέτοντας και τον υπόλοιπο ζωμό αν χρειαστεί, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Το σημαντικό είναι να μαγειρευτεί το κρέας σε αρκετά χαμηλή φωτιά και με καλά κλεισμένη κατσαρόλα. Ετσι, δεν θα υπάρχει απώλεια υγρασίας και το κρέας θα προλάβει να μαγειρευτεί και να μαλακώσει, χωρίς να στεγνώσει. Φροντίζω επίσης ώστε να μείνουν τουλάχιστον 3 δάχτυλα υγρού στην κατσαρόλα, για τη σάλτσα.
  • Περίπου 45 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του ρολού ετοιμάζω τα λαχανικά: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω πρώτα τα κρεμμυδάκια του στιφάδου, για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και ρίχνω στην κατσαρόλα τις φέτες από γογγύλια και καρότα. Τα σοτάρω και αυτά για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Προσθέτω ξανά τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και ανακατεύω. Πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη και συνεχίζω το σοτάρισμα ια άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι τα υλικά να καραμελώσουν. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αδειάζω όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με το κρέας. Ανακατεύω προσεκτικά και μαγειρεύω για 30 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να γίνει το κρέας.
  • Βγάζω το ρολό από την κατσαρόλα και το βάζω σε μια πιατέλα. Αν η σάλτσα είναι πολύ υδαρή, τη δένω με ένα μείγμα από ½ φλιτζάνι κρύο νερό και το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας καλά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
  • Κόβω το ρολό σε φέτες και τις βάζω σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Γύρω τους βάζω τα λαχανικά της κατσαρόλας, ενώ τη σάλτσα τη σουρώνω και τη βάζω σε ξεχωριστό μπολ ή σαλτσιέρα.

 

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr