Ντίνα Νικολάου: Πεντανόστιμη και πολύ εύκολη τούρτα μιλφέιγ με απαλή, πλούσια κρέμα και τραγανή σφολιάτα!

Σούπερ!

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτα

Για την κρέμα

  • 800 ml κρέμα γάλακτος, Arla
  • 250 ml γάλα
  • 3 αυγά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την σάλτσα καραμέλας*

  • 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την σάλτσα καραμέλας

  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Αδειάζω τις δύο συσκευασίες ζαχαρούχο γάλα σε ένα γυάλινο μπολ και σκεπάζω το μπολ με αλουμινόχαρτο. Τοποθετώ το μπολ σε ένα ταψί και γεμίζω το ταψί με νερό περίπου μέχρι την μέση του μπολ. Βάζω στο φούρνο και ψήνω για 1½ -2 ώρες μέχρι να καραμελώσει το γάλα.

Για τη σφολιάτα

  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Ξεδιπλώνω τα φύλλα σφολιάτας και με το ροδάκι της πίτσας τα κόβω σε μικρά τετραγωνάκια. Τα μεταφέρω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνω για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Βγάζω τα κομματάκια σφολιάτας από το φούρνο τα αφήνω να κρυώσουν και τα διαχωρίζω σε μικρότερα κομμάτια.

Για την κρέμα

  • Σε μια κατσαρόλα βάζω τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη βανίλια και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτω το γάλα και ανακατεύω για να αραιώσει το μείγμα. Κατόπιν, προσθέτω και την κρέμα γάλακτος. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύω ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενωθεί στην κρέμα. Αδειάζω την κρέμα σε ένα μπολ και σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας). Αφήνω την κρέμα να κρυώσει.

Για την συναρμολόγηση

  • Κρατάω λίγα από τα ψημένα σφολιατάκια και τα θρυμματίζω με τα χέρια μου για να γίνουν σαν ψίχουλα. Τα κρατάω στην άκρη.
  • Βάζω τα υπόλοιπα σε ένα μπολ. Αφαιρώ τη μεμβράνη από την κρέμα και την αφρατεύω με το σύρμα. Αδειάζω την κρέμα στο μπολ με τα σφολιατάκια και ανακατεύω απαλά. Βάζω το καραμελωμένο γάλα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  • Μεταφέρω το μισό μείγμα της κρέμας σε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 22-24 εκ. και ισιώνω με μια σπάτουλα. Απλώνω μια γερή δόση σάλτσα καραμέλας και καλύπτω με την υπόλοιπη κρέμα. Σκεπάζω τη φόρμα με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 2-3 ώρες, να παγώσει καλά.
  • Ξεφορμάρω την τούρτα και πασπαλίζω με τα τριμμένα σφολιατάκια. Κάνω σχέδια με την υπόλοιπη καραμέλα και σερβίρω.
     

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr