Topwoman η Έλενα Χουλιάρα - Το κορίτσι που διοικεί την πιο δραστήρια φαρμακοβιομηχανία - Γνωρίζουμε την Mrs Astra Zeneca
Μίλησε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, από τις 10 έως και τις 13 Απριλίου
Για την καινοτομία και ειδικότερα για την τεχνητή νοημοσύνη και πώς έχει συμβάλει στην έρευνα και ανάπτυξη του 70% των νέων σκευασμάτων μίλησε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca για την Ελλάδα και την Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους υγείας. Για την καινοτομία, πιο συγκεκριμένα, είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί.
«Η AstraZeneca επενδύει στην επιστημονική έρευνα 10,9 δισ. δολάρια τον χρόνο και φιλοδοξία μας είναι έως το 2030 να διαθέσουμε 20 νέα καινοτόμα φάρμακα. Το 70% των νέων δραστικών ουσιών των σκευασμάτων της εταιρείας έχει προέλθει, ήδη, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data ενώ το 90% των νέων της φαρμάκων θα είναι φάρμακα ακριβείας», επεσήμανε η κα Χουλιάρα.
Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca εξήγησε ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που χρήζει άμεσης λύσης. Ειδικότερα είπε ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 ανήλθε σε 225 εκατ. ευρώ. Απασχολούνται 258 εργαζόμενοι, το 78% από τους οποίους είναι υψηλής εξειδίκευσης.
«Με βάση τα στοιχεία του 2022, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανήλθαν σε 106,6 εκατ. ευρώ. Την περασμένη χρονιά οι επιστροφές στο νοσοκομειακό φάρμακο έφτασαν το 80%. Φτάσαμε να δίνουμε δωρεάν ένα στα τέσσερα φάρμακα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Έμφαση στην πρόληψη
Η AstraZeneca είναι μια εταιρεία, που στόχο έχει να επικεντρωθεί έτι περαιτέρω στον τομέα της πρόληψης, με καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για νοσήματα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η χρόνια νεφρική νόσος, θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται.
Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε η κα Χουλιάρα, για τον καρκίνο του πνεύμονα η εταιρεία έχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας πρόταση, για την έγκαιρη πρόληψη και για τη διαχείριση των ασθενών, εφ’ όσον διαγνωστούν».
Μέχρι το 2025 η AstraZeneca αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για 11 νέα φάρμακα και για 47 ενδείξεις. To 33% των νέων φαρμάκων/ενδείξεων αφορά σε στοχεύουσες, όπως λέγονται, θεραπείες. Από το 2020 έως σήμερα η εταιρεία προχώρησε σε 44 Κλινικές Μελέτες και σε 5 προγράμματα Πρώιμης Πρόσβασης.
«Στην AstraZeneca πρεσβεύουμε ότι η ανθρώπινη υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη και κατ’ επέκταση ότι η σωστή περιβαλλοντική διαχείριση μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων και να αποτρέψει την εμφάνιση ασθενειών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη φιλόδοξη πρωτοβουλία του AZ Forest, που αφορά στην αναδάσωση και στη βιοποικιλότητα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δέσμευση της ΑstraZeneca να φυτέψει 200 εκατομμύρια δέντρα έως το 2030 και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους. Είναι μια επένδυση 400 εκατ.», τόνισε.
Το who is who της Έλενας Χουλιάρα
Η Έλενα Χουλιάρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ALBA Graduate School (MBA).
Η καριέρα της στον φαρμακευτικό κλάδο ξεκίνησε πριν 19 χρόνια από την εταιρεία Novo Nordisk, όπου ανέλαβε θέσεις αυξημένης ευθύνης σε διεθνές επίπεδο. Εντάχθηκε στη διοικητική ομάδα της AstraZeneca Ελλάδας το 2011 και από μια σειρά θέσεων ευθύνης, κατάφερε να αναδείξει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε θεραπευτικές κατηγορίες στρατηγικής σημασίας, με σκευάσματα Καρδιολογικά, Διαβητολογικά, Αναπνευστικά και Ογκολογικά. Από τον Δεκέμβριο του 2016, βρίσκεται στη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου.
Το 2017 εξελέγη Γραμματέας στο PhRMA Innovation Forum ενώ από το 2020 εκτελεί χρέη Προέδρου υποστηρίζοντας την καινοτομία, την ανάπτυξη και την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα, δημιουργώντας αξία τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και την κοινωνία.
AstraZeneca: 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα
Θα πρέπει να τονίσουμε πως το 2019 η AstraZeneca συμπλήρωσε τριάντα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με την MSD. Περισσότερες από 12 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων της χρησιμοποιήθηκαν από Έλληνες ασθενείς το 2018, ενώ οι επενδύσεις για τη διενέργεια κλινικών μελετών ξεπέρασαν -μόνον το 2018- τα 4 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αυξάνεται κάθε χρόνο.
Η Ελληνίδα μάνατζερ ήδη από τις αρχές του 2020 στις ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις της είχε δηλώσει πως το εμβόλιο της εταιρείας της θα είναι έτοιμο στα τέλη του έτους. Αυτό που δεν πρόβλεψε ήταν ο εμπορικός πόλεμος που θα συνόδευε αυτή την ανακάλυψη. Ένας πόλεμος που όμως στη χώρα μας ήταν νικηφόρος για την πολυεθνική χάρη και στη δική της ψύχραιμη στάση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr