Εγκαίνια Μουσείου Μπενάκη - Σαν σήμερα το 1931 - Οι αμέτρητες συλλογές & το αφιέρωμα στον Ιδρυτή, Αντώνη Μπενάκη (βίντεο)

Μέσα από ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ

Σαν σήμερα, 22 Απριλίου, το 1931, πραγματοποιούνται με κάθε επισημότητα από τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου τα εγκαίνια, ενός νέου μουσείου, το οποίο, άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας του Μεσοπολέμου.

Το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο ιδρύθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη, γόνο της μεγαλοαστικής οικογένειας της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας (και αδελφό της Πηνελόπης Δέλτα), επιχειρηματία και συλλέκτη, σύμφωνα με την επιθυμία του ιδρυτή του, επεδίωκε να δώσει στην ελληνική μεσοπολεμική κοινωνία με όχημα τον πολιτισμό μια νέα προοπτική, και να συνεισφέρει στην πολιτιστική διαπαιδαγώγηση των νεότερων γενεών της χώρας.

Οι συλλογές του Αντώνη Μπενάκη, που αποτέλεσαν τον πυρήνα του μουσείου, στεγάστηκαν στο εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο είχε αγοραστεί το 1910 από τον Εμμανουήλ Μπενάκη ως κύρια κατοικία της οικογένειάς του, και στη συνέχεια, μετά τον θάνατό του, μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει μια εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ «Από το Εγώ στο Εμείς», αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη, Αντώνη Μπενάκη, παραγωγής 2021, σε σκηνοθεσία Νίκου Μεγγρέλη και σενάριο Εριφύλης Μαρωνίτη.

Αντώνης Μπενάκης

1873-1954

Ο λάτρης του ωραίου

Σειρά ντοκιμαντέρ  η οποία καταγράφει τα βήματα και τον περιπετειώδη βίο των ευεργετών και  γίνεται μεγεθυντικός φακός για να ξαναδιαβάσουμε και για να ξαναμάθουμε την νεότερη Ιστορία του Ελληνισμού. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο σκιαγραφείται η ζωή και το έργο του Αντώνη Μπενάκη.

Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης και η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη ξεκινούν το ταξίδι τους στη ζωή και το έργο του Αντώνη Μπενάκη από την Αλεξάνδρεια, καθώς εκεί γεννήθηκε το 1873 ο Αντώνης Μπενάκης, στο μεγαλοαστικό περιβάλλον της οικογένειας βαμβακεμπόρων. 

Διαβάστε ακόμη: Το Μουσείο Μπενάκη αποχαιρετά την Αιμιλία Γερoυλάνου: Θα μας λείψει η ζεστή αγκαλιά της - Η επιθυμία της οικογένειας

Διαβάστε ακόμη: Πέθανε η Αιμιλία Γερουλάνου: «Αντίο, μανούλα μου γλυκιά», έγραψε ο γιος της Παύλος Γερουλάνος - Διετέλεσε επί 13 χρόνια πρόεδρος στο Μουσείο Μπενάκη

Δίνονται βιογραφικά στοιχεία για τα παιδικά χρόνια του Α.Μπενάκη στην Αίγυπτο και τα καλοκαίρια στην Καστέλα που θα γεννήσουν, πολλά χρόνια αργότερα, τον «Τρελαντώνη», από τη συγγραφική πέννα της αδερφής του Πηνελόπης Δέλτα, τις σπουδές του στην Αγγλία, την επαγγελματική δραστηριότητα στις οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και κοινωνική του δράση με τη χρηματοδότηση συσσιτίων, ορφανοτροφείων, σχολείων, ασύλων και νοσοκομείων της ελληνικής παροικίας, αλλά και η περίθαλψη των προσφύγων το 1922 και η διάδοση του προσκοπισμού στους Έλληνες της διασποράς. Ψηλαφώντας τα ίχνη της κοινωνικής ζωής της οικογένειας Μπενάκη στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, λόγος γίνεται για τον Μεγάλο Αλεξανδρινό. Ταξιδεύουμε με την κάμερα της εκπομπής στην σημερινή πόλη της Αλεξάνδρειας και περιηγούμαστε στο σπίτι του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Επόμενος σταθμός της ζωής του Αντώνη Μπενάκη, η εγκατάστασή του στην Αθήνα. Αναφορά γίνεται σε σημαντικές στιγμές της δράσης του, όπως η δραστηριοποίησή του για την πραγματοποίηση των Δελφικών Γιορτών και η εκλογή του ως Προέδρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: 10 Χρόνια Wise Greece – 10 Χρόνια κοινωνικής προσφοράς: Λαμπερή εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη με επίτιμους καλεσμένους

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται στην εκπομπή, για το σημαντικότερο έργο του Μπενάκη στο χώρο του πολιτισμού: την ίδρυση του Μουσείου Μπενάκη. Γίνεται λόγος για τη συλλεκτική δραστηριότητα του Αντώνη Μπενάκη, το έντονο ενδιαφέρον του για την ισλαμική τέχνη, τη συγκρότηση, τον προσανατολισμό και τον χαρακτήρα του μουσείου, που, όπως υπογραμμίζεται, εκφράζει μία λύση του ζητήματος του αλυτρωτισμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής, αναζητώντας ρίζες σε ένα πρόσφατο παρελθόν, τον ελληνικό 18ο και 19ο αιώνα.

Τέλος, λόγος γίνεται για την κληρονομιά του Μπενάκη και την προσωπικότητα του Άγγελου Δεληβορριά, ιστορικού διευθυντή του Μουσείου, με αναφορά στη δημιουργία διαφορετικών παραρτημάτων του οργανισμού-το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, τον χώρο της Πειραιώς 138, το Μουσείο Παιχνιδιών, ενώ ειδική αναφορά γίνεται επίσης και στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου.

Διαβάστε ακόμη: Πέθανε η Δέσποινα Γερουλάνου: Από το 1994 διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη - Ήταν αδελφή του Παύλου Γερουλάνου

Διαβάστε ακόμη: Λαμπάδες με στυλ: Πασχαλινά δώρα από τα Μουσεία Κυκλαδικής τέχνης, Γουλανδρή και Μπενάκη (φωτό)

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν για τον Αντώνη Μπενάκη, τη ζωή και το έργο του οι: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Ποιητής-Βιβλιογράφος, Μαρία Δημητριάδου, Επιμελήτρια των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Αλέκος Ζάννας, Επιμελητής Αρχείου Πηνελόπης Δέλτα, Δημήτρης Κάβουρας, Αρχηγός συστήματος προσκόπων Αλεξανδρείας, Γεώργιος Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραϊτου, Επιμελήτρια Ισλαμικής Συλλογής Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Νταλαχάνης, Ερευνητής- Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Γαλλίας, Νικόλαος Παπαδάκης (Παπαδής), Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Χανιά, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Σταυρούλα Σπανούδη, Διευθύντρια του Παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Μάνος Στεφανίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αλέξης Φραγκιάδης, Οικονομικός Ιστορικός.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr