Να λοιπόν ο λόγος που η σεξουαλική δραστηριότητα πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσει - Μειώνει το στρες, άρα και τα συμπτώματα αϋπνίας & των διακοπών ύπνου !
Οι έρευνες μίλησαν
Η σεξουαλική δραστηριότητα πριν τον ύπνο αυξάνει την ωκυτοκίνη και μειώνει την κορτιζόλη, που σχετίζεται με το στρες, μειώνοντας τα συμπτώματα της αϋπνίας και τις διακοπές ύπνου.
Ακόμα και σε καλές συνθήκες, αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν πως δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να έχουν συνεχή ύπνο.
Όμως, οι συμβουλές που δίνονται για την αϋπνία σπάνια αναφέρουν ένα πιθανό, μη φαρμακευτικό βοήθημα ύπνου, που είναι δωρεάν και προσιτό στους περισσότερους ανθρώπους: το σεξ, είτε το κάνουμε με κάποιον σύντροφο είτε μόνοι.
Μετά τον οργασμό, τα επίπεδα της ωκυτοκίνης και της προλακτίνης ανεβαίνουν ενώ το επίπεδο της κορτιζόλης πέφτει.
Η κοινή λογική μάς λέει ότι η αύξηση των ορμονών που φτιάχνουν τη διάθεση και η μείωση των ορμονών του στρες είναι πιθανό να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε καλύτερα. Όμως τα δεδομένα σχετικά με το σεξ και τον ύπνο είναι περιορισμένα, εν μέρει λόγω ύπαρξης ταμπού γύρω από το θέμα.
Μέχρι στιγμής, μόνο μια μικρή μελέτη 10 ατόμων έχει εξετάσει τον ύπνο μετά από σεξ, με τη χρήση πολυσωμογραφίας – το τεστ για τη διάγνωση διαταραχών ύπνου, που μετρά εγκεφαλικά κύματα, καρδιακό ρυθμό και άλλους δείκτες. Δημοσιευμένη το 1985, η μελέτη κατέληξε ότι ο αυνανισμός δεν έχει σημαντική επίδραση στον ύπνο.
Όμως η μελέτη είχε σημαντικούς περιορισμούς πέρα από το μικρό της μέγεθος. Οι ερευνητές ίσως διέκοψαν τη νύστα των συμμετεχόντων μετά τον αυνανισμό, με την αφαίρεση ενός πρωκτικού θερμομέτρου. Επιπλέον, η μελέτη συνέκρινε τον ύπνο μετά τον αυνανισμό και τον ύπνο μετά το διάβασμα –που είναι γνωστό ότι προκαλεί ύπνο– κι αυτό ίσως άμβλυνε τις διαφορές μεταξύ παρέμβασης και ελέγχου.
Πιο πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι το σεξ μπορεί να μειώσει το στρες και να βοηθήσει τους ανθρώπους με αϋπνία να αποκοιμηθούν και να παραμείνουν κοιμισμένοι.
Αν και η βάση στοιχείων είναι μικρή και μερικές μελέτες δεν έχουν αντικειμενικές μετρήσεις, μια ανασκόπηση του 2016 από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα κατέληξε ότι το σεξ είναι μια «πιθανή εναλλακτική ή δρα συμπληρωματικά σε άλλες στρατηγικές παρέμβασης για την αϋπνία».
Είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο πολλοί άνθρωποι καταλήγουν μόνοι τους. Μια μελέτη του 2019 με 778 συμμετέχοντες, με επικεφαλής τον Δρ. Μικέλε Λαστέλα του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, βρήκε ότι και οι άντρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι τους παίρνει ο ύπνος πιο γρήγορα και κοιμούνται καλύτερα μετά τον οργασμό, είτε τον επιτυγχάνουν με κάποιο σύντροφο είτε μόνοι τους.
Σύμφωνα με τον Λαστέλα, αξίζει να εξερευνηθεί αυτή η σύνδεση, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν πιστά τις συνηθισμένες συμβουλές για υγιή ύπνο.
Η διατήρηση μιας συγκεκριμένης ώρας ύπνου, η τακτική άσκηση και η αποφυγή των οθονών πριν τον ύπνο, είναι πρακτικές που απαιτούν μακροπρόθεσμη δέσμευση για να αποδώσουν. Ίσως αν ανταλλάξουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά από μια οθόνη με κάποιου είδους σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχουμε πιο άμεσα αποτελέσματα.
Η ένταξη τέτοιου είδους συμβουλών στις κλινικές οδηγίες είναι ένα άλλο ζήτημα. Σύμφωνα με τον Δρ. Τσαρλς Σάμιουελς, πρώην πρόεδρο της Καναδικής Εταιρείας Ύπνου, «με τόσα ταμπού γύρω από το σεξ, θα είναι δύσκολο να ανοίξουμε αυτή την πόρτα».
Σχετικά με τους λόγους που οι συμβουλές για τον ύπνο σπάνια αναφέρουν το σεξ, ο Σάμιουελς αναφέρει την αδράνεια των ειδικών, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλες επιλογές διαθέσιμες, και την έλλειψη ενδελεχούς έρευνας.
Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζει ότι η νέα γενιά κλινικών και ερευνητών ίσως δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση αυτού του θέματος.
Σύμφωνα με τον Λαστέλα, διάφορα ηθικά ζητήματα παρεμποδίζουν συχνά τις έρευνες που περιλαμβάνουν σεξ, καταγραφή σε βίντεο καθώς και τους ερευνητές που μπαίνουν στον χώρο όπου πραγματοποιείται σεξουαλική δραστηριότητα. Υπάρχουν επίσης τεχνικές δυσκολίες, όπως η λήψη δειγμάτων αίματος για τη μέτρηση της ορμονικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια και μετά τον οργασμό, χωρίς να διακόπτεται η νύστα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα psychologynow.gr, ακριβοί φορητοί πολυσωμογράφοι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτές τις δυσκολίες, φέρνοντας το εργαστήριο στο υπνοδωμάτιο και όχι το αντίθετο. Αλλά ο Λαστέλα θεωρεί ότι η μείωση του στίγματος γύρω από το σεξ σε σχέση με τον ύπνο παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο που χρειάζεται να ξεπεραστεί.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτές οι συζητήσεις θα έπρεπε να ξεκινούν από την ιατρική σχολή και τα χρόνια της ειδικότητας. Οι συζητήσεις σχετικά με τη σημασία της υγιούς σεξουαλικότητας λείπουν από την ιατρική εκπαίδευση, και δίνεται έμφαση κυρίως στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και στη σεξουαλική δυσλειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο το σεξ θεωρείται κακό, άρα κανείς δε μιλά για αυτό.
Όμως, μια πιο θετική οπτική για το σεξ κερδίζει έδαφος καθώς οι ειδικοί έχουν ξεκινήσει να μιλούν για τη σεξουαλικότητα σε φοιτητικές ομάδες και ιατρικά συνέδρια.
Αν εξασκηθούμε ως ειδικοί να λέμε λέξεις όπως πρωκτικό σεξ, αυνανισμός και κλειτορίδα χωρίς να κοκκινίζουμε, τότε ίσως και οι ασθενείς μας θα είναι ανοιχτοί να συζητήσουν αυτό το σημαντικό κομμάτι της υγείας τους, ισχυρίζονται.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr