Anouk Aimée: Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός πέθανε στα 92 – Η Femme Fatale με την με την μελαγχολική αύρα (φωτό & βίντεο)

Η κορυφαία ηθοποιός της Nouvelle Vague.

Η δημοφιλής Γαλλίδα ηθοποιός, Ανούκ Εμέ, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Την είδηση την έκανε γνωστή η κόρη της, Μανουέλα Παπατάκη στο Instagram.

«Με την κόρη μου, Galaad, και την εγγονή μου, Mila, είμαστε βαθιά λυπημένοι που ανακοινώνουμε τον θάνατο της μαμάς μου Ανούκ Εμέ», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μια ανάρτηση συνοδευόμενη με φωτογραφία της μητέρας της.

«Ήμουν δίπλα της όταν έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στο σπίτι της στο Παρίσι», καταλήγει στην ανάρτησή της η κόρη της.

Λίγα λόγια για την σπουδαία ηθοποιό της Nouvelle Vague

Η Ανούκ Εμέ ήταν Γαλλίδα ηθοποιός που εμφανίσθηκε σε 70 κινηματογραφικές ταινίες από το 1947, έχοντας πραγματοποιήσει το ξεκίνημα της καριέρας της από την ηλικία των 14 ετών.

Στα πρώτα της βήματα σπούδασε υποκριτική και χορό, παράλληλα με τη βασική της εκπαίδευση. 

Αν και τα περισσότερα έργα στα οποία πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε ήταν γαλλικά, εντούτοις έλαβε επίσης μέρος και σε ταινίες που παρήχθησαν σε μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως σε Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία, αλλά και στην Αμερική. Μεταξύ των γνωστότερων ταινιών της περιλαμβάνεται το Ντόλτσε Βίτα του Φεντερίκο Φελίνι (1960), μετά από το οποίο η Εμέ θεωρήθηκε ένα "ανερχόμενο, εκπληκτικό αστέρι" στον κόσμο του κινηματογραφικού θεάματος. 

Ακολούθως, έπαιξε στα έργα Λόλα, η γυναίκα της ακολασίας (1961) του Ζακ Ντεμί, "8½" (Φελίνι, 1963), George Cukor’s Justine (Ντεμί, 1969), Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου (1981) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και Πρετ-α-πορτέ του Ρόμπερτ Άλτμαν (1994). Χάρις στην ερμηνεία της στην ταινία Ένας άντρας και μια γυναίκα (1966), η οποία τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ, κατέκτησε την παγκόσμια αναγνώριση.

Έχει καταγραφεί σαν μια ηθοποιός εκπάγλου καλλονής και μια από τους 100 πιο ελκυστικούς ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 1995 που διενέργησε το περιοδικό Empire. Το πρότυπο που ενσάρκωνε ήταν αυτό της "μοιραίας γυναίκας", με μελαγχολική αύρα.

Η Εμέ παντρεύτηκε και χώρισε τέσσερις φορές: Με τον Edouard Zimmermann (1949–1950), τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Nίκο Παπατάκη (1951–1954), τον ηθοποιό και μουσικό παραγωγό Pierre Barouh (1966–1969) και τον ηθοποιό Albert Finney (1970–1978).

Απέκτησε ένα παιδί, την Μανουέλα Παπατάκη, από τον δεύτερο γάμο της με τον Νίκο Παπατάκη.

Η τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία «Les plus belles années d'une vie» το 2019, σύμφωνα με το γαλλικό BFMTV.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ