Το παρασκήνιο της μυστικής συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Πως αποφάσισε η Τουρκία να στηρίξει το Ελληνικό αίτημα για επιστροφή τους
Το παρασκήνιο πίσω από την τοποθέτηση της Τουρκίας στην UNESCO ότι δεν υπάρχει φιρμάνι παραχώρησης στους Βρετανούς
Πριν από μερικές μέρες στην 24η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) ακούσαμε με έκπληξη την εκπρόσωπο της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ να "αδειάζει" τους Βρετανούς λέγοντας ότι δεν υπάρχει φιρμάνι που δίνει τα γλυπτά του Παρθενώνα στους Βρετανούς.
Η αποκάλυψη έγινε διεθνής είδηση και καταρρίπτει την βασική επιχειρηματολογία των βρετανών ότι τα απέκτησε νόμιμα ο λόδρος Έλγιν.
Φυσικά η δήλωση- στήριξη της Τουρκίας δεν ήρθε από μόνη της. Υπήρξε συνεννόηση και μάλιστα στο ανώτερο επίπεδο, αφού ήταν εις γνώση τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Ταγίπ Ερντογάν και ήταν έναν από τα θέματα που είχαν συζητηθεί τόσο στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, όσο και σε αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με το iefimerida, τον Δεκέμβριο, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, όταν έκλεισαν οι πόρτες, εξέφρασε την υποστήριξή του στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα. Μάλιστα, ο Ερσόι φαίνεται ότι ήταν έτοιμος να προβεί σε κοινό διάβημα μαζί με τη Λίνα Μενδώνη για το συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι δεν ήταν σωστό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Η συνάντηση στην παράσταση «Ρωμαίος και η Ιουλιέττα»
Στις 16 Μαΐου η Λίνα Μενδώνη βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη καλεσμένη του ομολόγου της και προκειμένου να παρακολουθήσει την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέττα», αποτέλεσμα συνεργασίας των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη σε μία παράσταση τρίγλωσση (ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά) με θίασο από Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς.
Εκεί η συζήτηση προχώρησε σε βάθος και έγινε σαφής η πλήρης στήριξη της Τουρκίας στο ζήτημα του φιρμανιού. Λίγες μέρες αργότερα, στην 24η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) που διεξήχθη στο Παρίσι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μείνουν οι Τούρκοι μόνο σε αυτή τη δήλωση για το φιρμάνι, αλλά θα υπάρξουν και άλλες που θα αποκαθηλώσουν τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr