Ο Γιάννης Λουκάκος μας δείχνει πώς να φτιάξουμε βήμα-βήμα την πεντανόστιμη ψημένη κρέμα λεμονιού, με crumble αμυγδάλου και μαριναρισμένες φράουλες !

Απλά υπέροχη!

Υλικά

Για το πιάτο

  • κρέμα λεμόνι
  • μπισκότο
  • μαριναρισμένες φράουλες
  • δυόσμος

Για την κρέμα λεμόνι

  • 200 γρ. χυμός λεμόνι
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 390 γρ. ζάχαρη
  • 9 αυγά, χτυπημένα
  • 20 γρ. κρόκος αυγού, χτυπημένος

Για το μπισκότο

  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο, κρύο
  • 100 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 100 γρ. αμύγδαλο, σκόνη

Για τις μαριναρισμένες φράουλες

  • 700 γρ. φράουλες, κομμένες σε τέταρτα
  • 300 γρ. απλό σιρόπι

 

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το πιάτο

  • Όταν πια οι κρέμες έχουν κρυώσει, τις γαρνίρουμε βάζοντας από πάνω λίγο από τις μαριναρισμένες φράουλες, το μπισκότο και μερικά φυλλαράκια δυόσμου.

Tip: Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια της κρέμας με λίγη ζάχαρη και να την κάψουμε με ένα φλόγιστρο, όπως θα κάναμε σε μία crème brûlée.

Για την κρέμα λεμόνι

  • Σε μια μπασίνα ρίχνουμε το χυμό λεμόνι, τη κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το κρόκο και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε με μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν Σουρώνουμε και ρίχνουμε το μείγμα σε πυρίμαχα σκεύη.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς μέχρι η κρέμα να φτάσει στους 70 βαθμούς κελσίου (η κρέμα είναι έτοιμη όταν κουνήσουμε ελαφρά το σκεύος και η κρέμα δεν ‘τρέμει'). Αποσύρουμε τις ψημένες κρέμες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσουν καλά.

Για το μπισκότο

  • Τοποθετούμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αμύγδαλο στον κάδο του μίξερ και αναμειγνύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Ρολάρουμε τη ζύμη σε μπαστούνια, τυλίγουμε με σελοφάν και παγώνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σκληρύνει λίγο. Όταν παγώσει αρκετά, αφαιρούμε το σελοφάν, τρίβουμε την ποσότητα που θέλουμε στον τρίφτη και απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολα ή μεμβράνη σιλικόνης σε ομοιόμορφη λεπτή στρώση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει καλά, για 15-20 λεπτά περίπου.

Για τις μαριναρισμένες φράουλες

  • Σε ένα μούλτι βάζουμε 300 γρ. από τις φράουλες, μαζί με το σιρόπι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σάλτσα. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τις υπόλοιπες φράουλες και αφήνουμε λίγο να μαριναριστούν.

 

 

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr