Άκης Πετρετζίκης: Εύκολο ντοματόψωμο με λιαστές ντομάτες - Το πεντανόστιμο αλμυρό ψωμί για όλες τις ώρες !

Τέλεια συνταγή για καλοκαίρι!

Υλικά

Για το ντοματόψωμο

  • 200 γρ. ντομάτες, τριμμένες

  • 6 γρ. ξηρή μαγιά

  • αυγά, μεσαία

  • 25 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

  • 410 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

  • 6 γρ. αλάτι

  • 25 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

  • 50 γρ. λιαστές ντομάτες

  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το μπολ

Για το σερβίρισμα

  • τυρί κρέμα

  • ντοματίνια, κομμένα στη μέση

  • φύλλα βασιλικού

  • ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για το ντοματόψωμο

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά, τα αυγά, τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να διαλυθεί η μαγιά.

  • Τοποθετούμε τον κάδο στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.

  • Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.

  • Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ρίγανη, ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις ρίχνουμε και αυτές.

  • Χτυπάμε για ακόμα 2-3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.

  • Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το εσωτερικό ενός μεγάλου μπολ.

  • Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα και τη μεταφέρουμε μέσα στο μπολ.

  • Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη να φουσκώσει για 30-45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)

  • Πατάμε ελαφρά τη ζύμη με τα χέρια μας ώστε να ξεφουσκώσει, καλύπτουμε ξανά το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε ξανά να φουσκώσει για ακόμα 30-45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  • Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.

  • Πλάθουμε με τα χέρια μας τα κομμάτια της ζύμης σε στρογγυλό σχήμα και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια ορθογώνια φόρμα για ψωμί του τοστ 10x25 εκ. ή σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 10x30 εκ.

  • Καλύπτουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν τα ζυμάρια για 45-60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.

  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.

  • Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10 λεπτά.

  • Ξεφορμάρουμε το ντοματόψωμο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.

Για το σερβίρισμα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.

  • Κόβουμε το ντοματόψωμο σε φέτες, τοποθετούμε στο τηγάνι 2 φέτες και ψήνουμε για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και οι 2 πλευρές.

  • Αφαιρούμε τις φέτες από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο.

  • Αλείφουμε τις φέτες με τυρί κρέμα και προσθέτουμε λίγα ντοματίνια και φύλλα βασιλικού.

  • Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και σερβίρουμε.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ