Μήπως τελικά οι σκύλοι είναι πιο έξυπνοι απ’ ότι νομίζουμε ; Πώς καταφέρνουν και γυρνούν σπίτι σε περίπτωση που έχουν ξεφύγει από το λουρί τους ;

Ας μάθουμε!

Υποθετικό σενάριο: ο σκύλος σας απελευθερώνεται από το λουρί του και φεύγει μακριά.

Όσο και αν τον φωνάξετε, όσο και αν τρέξετε από πίσω του, όσο και αν κλάψετε, αυτός δεν γυρίζει πίσω.

Μπορεί να αφιερώσετε άπειρες ώρες να τον ψάχνετε χωρίς αποτέλεσμα.

Όμως, εκείνος αρκετές ώρες μετά βρίσκεται κάτω από το σπίτι σας και εσείς νιώθετε ο πιο τυχερός και ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου που ξανασυναντάτε τον πιο πιστό σας φίλο.

Αν και πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο, εντούτοις είναι κάτι που ακούμε συχνά πυκνά να συμβαίνει στους κηδεμόνες σκύλων, χωρίς όμως πάντα να έχει την παραπάνω χαρούμενη, κατά τα άλλα, κατάληξη.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που ο σκύλος γύρισε σπίτι του, ακόμα και μετά από μερικές ημέρες, μας κάνει να αναρωτιόμαστε, πώς ακριβώς τα κατάφερε. Πώς ήξερε τον δρόμο;

Μήπως τελικά οι σκύλοι είναι πιο έξυπνοι απ’ ότι νομίζουμε;

Πώς βρίσκουν, λοιπόν, οι σκύλοι τον δρόμο για το σπίτι τους;

Οι σκύλοι έχουν μια πολύ ισχυρή αίσθηση όσφρησης, χιλιάδες φορές πιο δυνατή από αυτή των ανθρώπων.

Οπότε, μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τους τη δύναμη και να εντοπίσουν τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι τους.

Την εξαιρετική τους όσφρηση βοηθάει και ένα ειδικό όργανο που έχουν στη μύτη, το οποίο ονομάζεται όργανο του Jacobson (vomeronasal organ).

Τα νεύρα από το όργανο αυτό οδηγούν απευθείας στον εγκέφαλο και επιτρέπει στους σκύλους να περιπλανώνται στον κόσμο μέσω της όσφρησης. Οι σκύλοι είναι ικανοί να μυρίζουν το οτιδήποτε, φαγητό, αρώματα, ασθένειες, φερομόνες ζώων.

Οπότε, μπορεί να έχουν συνδέσει κάποιες μυρωδιές με την επιστροφή τους στο σπίτι ή ακόμα να μυρίζουν και τον κηδεμόνα τους ο οποίος περπάτησε το συγκεκριμένο μονοπάτι, γι’ αυτό και να κατάφεραν να γυρίσουν πίσω, ακόμα και μετά από αρκετές μέρες.

Φυσικά, εκτός από τις μυρωδιές, υπάρχουν και οι εικόνες.

Ειδικά αν ένας σκύλος βγαίνει συχνά βόλτα και κάνει μια συγκεκριμένη διαδρομή με τον κηδεμόνα του, πιθανότατα να του έχουν εντυπωθεί στο μυαλό αυτές οι εικόνες.

Έτσι, λοιπόν, ο συνδυασμός οικείων μυρωδιών και εικόνων, οδηγούν έναν σκύλο πολλές φορές πίσω στο σπίτι του.

Τέλος, οι σκύλοι φαίνεται να μπορούν να χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για να πλοηγούνται, αν και το πως μπορούν να το κάνουν αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία ώστε να καταλαβαίνουν προς τα που κινούνται – βορρά, νότο – αλλά και που περίπου βρίσκονται.

Οπότε, μπορούμε να πούμε ότι οι σκύλοι έχουν μια εσωτερική πυξίδα που τους επιτρέπει να βρίσκουν τον δρόμο τους.

Τελευταίες σκέψεις

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mypet.gr, δεν χρειάζεται να χαθεί ο σκύλος σας για να καταλάβετε πόσο έξυπνος είναι και πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει τον δρόμο για το σπίτι.

Απλά παρατηρήστε τον στη βόλτα.

Πολλές φορές, όταν θέλει να γυρίσει σπίτι, μπορεί να σας τραβάει δυνατά προς την κατεύθυνση που βρίσκεται το σπίτι.

Ή μπορεί να τραβάει προς την κατεύθυνση που βρίσκεται το αγαπημένο του pet shop. Ή μπορεί να μην θέλει να περάσει έξω από τον κτηνίατρο τον οποίο και φοβάται.

Οπότε, ναι, ίσως ένας σκύλος μπορεί να βρει τον δρόμο του πίσω στο σπίτι αν χαθεί, αλλά δεν χρειάζεται να έρθετε αντιμέτωποι με μια τέτοια εμπειρία.

Ας είστε, λοιπόν, όσο πιο προσεκτικοί γίνεται για να μην τον χάσετε ποτέ γιατί δυστυχώς δεν είναι όλα τα σκυλάκια τόσο τυχερά.

Διαβάστε ακόμη:Αυτοί είναι οι 3 σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν την υγεία του σκύλου σας το καλοκαίρι - Έτσι θα τους αποφύγετε !

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ