Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: «Θρασύς» και «απρεπής» ο Δένδιας - Να τον βάλει στη θέση του ο Μητσοτάκης (βίντεο)

«Όχι» σε νέες συνομιλίες για το Κυπριακό αν οι δύο πλευρές δεν είναι ίσες

Προκλητικός για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επιστρέφοντας από την Κύπρο, όπου έδωσε το παρών στη φιέστα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο νησί, επιτέθηκε ξανά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» από τον Έλληνα υπουργό για τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς», ενώ παράλληλα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τον Νίκο Δένδια στη θέση του.

Παράλληλα, ζήτησε να αποφεύγονται κινήσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση στην Κύπρο, λέγοντας με νόημα: «η συνενοχή σε σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει έναρξη οποιασδήποτε νέας διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, χωρίς οι δύο πλευρές στο νησί να καθίσουν και να βουν από τις συνομιλίες «ως ίσοι».


«Ειλικρινά, δεν βλέπουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο χωρίς την καθιέρωση μιας εξίσωσης όπου και οι δύο πλευρές θα κάθονται στο τραπέζι ως ίσοι και θα αποχωρούν ως ίσοι», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή μία ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο» - Τι απαντούν ελληνικές διπλωματικές πηγές (βίντεο)

"Μοναδική λύση τα δύο κράτη στην Κύπρο"

Το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μοναδική λύση στο Κυπριακό, επέμεινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, κατά την πτήση της επιστροφής του από τα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: "Καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση. Αν και η πλευρά που είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν ήταν η Βόρεια Κύπρος, δυστυχώς επιβραβεύτηκαν και πάλι οι Ελληνοκύπριοι. Δεν είναι πλέον δυνατό να φτάσουμε πουθενά με αυτή την προσέγγιση. Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά χωρίς την επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους. Ειλικρινά, δεν θεωρούμε δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση όπου και τα δύο μέρη κάθονται και φεύγουν ως ίσα από το τραπέζι".


Επίθεση στον Νίκο Δένδια

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε παράλληλα δηλώσεις του υπουργού 'Αμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Ερωτηθείς σχετικά, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι "κατά καιρούς γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών λαϊκιστών στην Ελλάδα να δυναμιτίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με μια προσέγγιση καλής γειτονίας. Φυσικά, αυτό δεν σημάνει ότι θα παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις".

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Μεγαλόνησο εδραιώθηκε η ειρήνη και ότι "αυτή η επέμβαση έγινε στα πλαίσια των δικαιωμάτων εγγυήσεων που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο".

Επανέλαβε επίσης όσα είχε πει την προηγούμενη ημέρα στην ομιλία του κατά τις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εισβολής, λέγοντας: "Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Του είπα: "Την ίδια μέρα θα βρεθώ στη Βόρεια Κύπρο και θα απευθυνθώ στον λαό της Βόρειας Κύπρου εκεί. Έμαθα ότι θα είσαι στο Νότο και θα απευθύνεσαι εκεί. Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον"". Συνεχίζοντας ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε: "Δυστυχώς, ο Έλληνας υπουργός 'Αμυνας Νίκος Δένδιας είχε άλλες προθέσεις, προφανώς δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, έκανε δηλώσεις πέρα - δώθε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο θρασεία και αγενής δήλωση από το να πει ότι οι Τούρκοι είναι κατοχική δύναμη εκεί. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε πολύ περισσότερο πάντως. Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Συνεχίζουμε το δρόμο μας".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ