Αυτοάνοσο νόσημα: Αυτά είναι τα 6 κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς

Προσπαθούν να βελτιώσουν την υγεία τους αλλά δεν επιτυγχάνουν τα αποτελέσματα που θέλουν

Τα αυτοάνοσα νοσήματα διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτά. Παρά τις προόδους στην διάγνωση και στην αντιμετώπισή τους, πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Tα αυτοάνοσα είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται σε κύτταρα και ιστούς του ίδιου του οργανισμού.  

Πρόκειται για νοσήματα που οφείλονται κατά κύριο λόγο, σε ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται άμεσα με το σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα έξι πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα σύμφωνα με το drtsoukalas.com και θα δούμε πώς ο τρόπος ζωής, η διατροφή, οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές επηρεάζουν την υγεία τους.

1. Χρόνια Φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή είναι χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων νοσημάτων. Συμπτώματα όπως πόνος, χαμηλός πυρετός, οίδημα, και κόπωση είναι συνήθη. Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά διάφορα συστήματα του σώματος και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη και οι ελλείψεις σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιφλεγμονώδη μικροθρεπτικά συστατικά, που συνοδεύουν τα αυτοάνοσα νοσήματα, δυσχεραίνουν την ικανότητα επούλωσης του οργανισμού και οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή.


2. Γαστρεντερικές Διαταραχές

Πολλοί ασθενείς με αυτοάνοσο αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακή διάταση και πόνο. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλοιώσεις του εντερικού μικροβιώματος και φλεγμονή στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.

Πρόκειται για διαταραχές που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη αυτοάνοσου.  Το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται σε λεμφαδένες, κατά μήκος του γαστρεντερικού συστήματος. Αλλοιώσεις στο μικροβίωμα και στη λειτουργία του εντέρου παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτοανοσίας.


3. Κόπωση & Έλλειψη Ενέργειας

Η έλλειψη ενέργειας και η κούραση είναι ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα κατά την εκδήλωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Το 90% της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα παράγεται στα μιτοχόνδρια. Πρόκειται για οργανίδια που βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων και ρυθμίζουν το σύνολο σχεδόν των λειτουργιών του οργανισμού.

Ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά και μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας, επιδρούν στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας του οργανισμού.

Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία και στην ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών. Η ενεργειακή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τα ανίκανα να ρυθμίσουν σωστά την αντίδραση σε φυσιολογικά και παθολογικά ερεθίσματα. Αυτό καταλήγει στην επίθεση ενάντια σε κύτταρα και ιστούς του ίδιου του οργανισμού.


 

4. Διαταραχές του Σωματικού Βάρους

Ασθενείς με αυτοάνοσο μπορούν να αντιμετωπίσουν διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος. Μερικοί μπορεί να είναι λιποβαρείς λόγω κακής απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, ενώ άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν παχυσαρκία λόγω μεταβολικών διαταραχών. Η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο χαμηλός μεταβολισμός, οδηγούν στη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και στην αύξηση του σωματικού βάρους. Το σπλαχνικό λίπος είναι ένας ιστός που εκκρίνει ορμόνες και ουσίες οι οποίες προάγουν περεταίρω τη φλεγμονή και απορρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Εναλλαγές στη Διάθεση & Μειωμένη Πνευματική Διαύγεια

Η χρόνια φλεγμονή, η έντονη κόπωση, ο χρόνιος πόνος, ελλείψεις σε βιταμίνη D, B1,  B12, ψευδάργυρο και αμινοξέα σε συνδυασμό με μεταβολικές διαταραχές που επιβαρύνουν τη λειτουργία του ορμονικού και του νευρικού συστήματος, επηρεάζουν τη διάθεση των ασθενών με αυτοάνοσο.

Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα βιώνουν συχνά εναλλαγές της διάθεσης, έντονο εκνευρισμό, εξάντληση και μελαγχολία ενώ συχνά αναφέρουν μειωμένη πνευματική διαύγεια και δυσκολία συγκέντρωσης.

Επιπρόσθετα, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στη διάθεση.


6. Αυξημένη Ευαισθησία στις Λοιμώξεις

Οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να εμφανίζουν συχνές λοιμώξεις. Το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το ουροποιητικό και το δέρμα είναι τα συστήματα που πλήττονται συχνότερα.

Στα αυτοάνοσα υπάρχει δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό από παθογόνα μικρόβια, ιούς, ξένα κύτταρα και χημικές ενώσεις. Η απώλεια της ικανότητας του ανοσοποιητικού να διακρίνει τα δικά του κύτταρα από ξένα στοιχεία, οδηγεί και σε μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών.

Η λήψη φαρμακευτικών αγωγών που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επίσης αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις.  

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος απαιτούν πληθώρα βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών για την υγιή λειτουργία και απόκρισή τους, τόσο σε φυσιολογικά όσο και σε παθολογικά ερεθίσματα. Οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν πολλαπλές ελλείψεις που απορυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ