O Christian Dior με τον μελαμψό εραστή του, Ζακ Μπενιτά - Λίγο πριν πεθάνει από καρδιακή προσβολή (;) στην Τοσκάνη

Τα σενάρια που γράφτηκαν για την αιτία θανάτου είναι μυθιστορηματικά ...

Ο Christian Dior ήταν ένας άνθρωπος με μοναδικό ταλέντο που τάραξε τα "νερά" της μόδας!

Αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει στη διάρκεια του πολέμου. 

"Έσπασε" τους περιορισμούς και απελευθέρωσε τις γυναίκες σε μία ιδιαίτερη εποχή.

Θεωρείται από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία της παγκόσμιας μόδας.

Ο Christian Dior βρέθηκε στο απόγειο της δόξας του στις δεκαετίες ’40 και ’50 και καθιέρωσε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο στη μόδας κατά τη μεταπολεμική εποχή.

 «Η μητέρα μου έλεγε πως όταν ήμουν μικρός και με ρώτησε τι θέλω να γίνω…της απάντησα o Christian Dior…ήμουν επηρεασμένος από το φαινόμενο τότε της εποχής, το μεγάλο σχεδιαστή  Christian Lacroix…».

Είχε δηλώσει ανοιχτά την ερωτική προτίμηση του σε άτομα ίδιου φύλου καθιστώντας τον lover με άπειρους εραστές.

Εκείνος όμως που στάθηκε στο πλευρό μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν ο τρεις δεκαετίες νεότερος σύντροφός του, μαροκινός τραγουδιστής Ζακ Μπενιτά. 

Μάλιστα, μεταξύ άλλων τον απέτρεψε από το ταξίδι του στην Τοσκάνη το 1957, που τελικά αποδείχθηκε μοιραίο.

Ο Ζακ Μπενιτά τον έκανε να απαλλαγεί από την ασφυκτική του εγκράτεια και τον παρέσυρε για πρώτη φορά σε δημόσιες χειρονομίες αγάπης.

Για να τον πείσει να μείνει στο Παρίσι επιστράτευσε, χωρίς επιτυχία, μέχρι και το τελευταίο του όπλο: το τελευταίο βράδυ πριν αποχωρήσει του επέτρεψε να παρακολουθήσει το σόου που έδινε στο καμπαρέ Solidor.

Έπειτα, υπήρχε η Madame Delahaye, τις παραινέσεις της οποίας αγνόησε πρώτη φορά στη ζωή του. «Μην κάνεις αυτό το ταξίδι, στα χαρτιά σου βλέπω φρικτά πράγματα», του έλεγε.

Δούλευε νύχτα-μέρα

Τα πρώτα δείγματα εξάντλησης φάνηκαν ήδη στα μέσα του '50, όταν υποχρέωνε τις στρατιές των υπαλλήλων του στο σπίτι να φορούν παντόφλες μην τυχόν διαταράξουν την αυτοσυγκέντρωσή του, από τα μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα στη Raymonde που τον άκουγε να κλαίει σαν μωρό και από τους άπειρους γύρους που έβαζε τον πιστό του σοφέρ Περοτίνο να τον κάνει στο τετράγωνο μέχρι να αισθανθεί αρκετά ασφαλής για να μπει στο ατελιέ της avenue Montaigne.

Διαβάστε ακόμη: Christian Dior: Ο άνθρωπος συνώνυμο της Γαλλικής μόδας πέθανε από ψαροκόκαλο που στάθηκε στο λαιμό του - Οι μούσες του με αθάνατες δημιουργίες (φωτό)

Κριστιάν Ντιόρ: Ο άνθρωπος που τρόμαξε την Σανέλ και τον Μπαλεντσιάγκα ήταν φτιαγμένος από χρυσό
Ο Κριστιάν Ντιόρ με τον σύντροφό του Ζακ Μπενιτά σε δείπνο με την Γκαλά και τον Σαλβαντόρ Νταλί και τον Βίκτορ Γκρανπιέρ στη Βαρκελώνη το 1954.

Τα σενάρια που γράφτηκαν για την αιτία θανάτου είναι μυθιστορηματικά.

Μια πρώτη εκδοχή έλεγε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή και πνιγμό που του προκάλεσε ένα ψαροκόκαλο.

Οι «Times» στη νεκρολογία τους έγραψαν ότι όντως έφυγε από καρδιακή προσβολή έπειτα από μια χαμένη παρτίδα στα χαρτιά.

Διαβάστε ακόμη: Αποκλειστικές φωτο & βίντεο Christian Dior: Έκθεση ύμνος στην μόδα από το Παρίσι -Απολαύστε την

Υπάρχει, βέβαια, και η εκδοχή του Γάλλου αριστοκράτη και κοσμικού Baron de Redé που στα απομνημονεύματά του παίρνει όρκο ότι η καρδιακή προσβολή επήλθε από μια μακρά σεξουαλική συνεύρεση. 

Ο Γάλλος σχεδιαστής, πέθανε στις 24 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή προσβολή. Μάλιστα λίγο πριν το θάνατό του, φέρεται να είχε πνιγεί από ψαροκόκκαλο σε δείπνο.

Η Γαλλική εφημερίδα Le Monde, τον χαρακτήρισε σαν άνθρωπο με λεπτό γούστο, τον καλύτερο πρεσβευτή της Γαλλικής Πρωτεύουσας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Αποκλειστικές φωτο & βίντεο: Το eirinika στην συναρπαστική έκθεση - αφιέρωμα στον Christian Dior στο Παρίσι

Στην κηδεία του διάσημου μόδιστρου, παραβρέθηκαν τουλάχιστον 2.500 άτομα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ