Τζο Μπάιντεν-Τέλος εποχής: Ένα φωτοάλμπουμ από την εφηβεία του έως την αμήχανη στιγμη της παραίτησης - Από το '87 υποψήφιος πρόεδρος

Παραιτήθηκε από την εκλογική κούρσα

Κεραυνός στον Λευκό Οίκο: ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως αποσύρει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία στην προεδρία, με την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις να διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμη να τον αντικαταστήσει και να «νικήσει» τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ την 5η Νοεμβρίου, καθώς η εκστρατεία των Δημοκρατικών εισήλθε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά.

Έπειτα από εβδομάδες αβεβαιότητας, υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας των αμφιβολιών για την πνευματική του οξύτητα, ο αμερικανός πρόεδρος, 81 ετών, τελικά εγκατέλειψε -σε πολύ προχωρημένο στάδιο- την εκστρατεία, ενώ απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα ως το συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα ονομάσει τον υποψήφιο ή την υποψήφια της παράταξης για την προεδρία.

Διαβάστε ακόμη: Τζο Μπάιντεν: Αποσύρει την υποψηφιότητα του από τις εκλογές - Στη θέση του η Καμάλα Χάρις

Με αφορμή αυτό το γεγονός ας κάνουμε ένα throwback στην πολιτική πορεία του Μπάιντεν μέσα από ένα φωτοάλμπουμ.

Ο Τζόζεφ Ρόμπινετ Μπάιντεν (20 Νοεμβρίου 1942), γνωστότερος απλώς ως Τζο Μπάιντεν, είναι Αμερικανός πολιτικός και δικηγόρος, που υπηρετεί ως 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ιανουάριο του 2021.

Επίσης, υπηρέτησε ως 47ος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 έως το 2017.

Είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Προηγουμένως, υπηρέτησε ως Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για την πολιτεία του Ντέλαγουερ, από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και μέχρι την παραίτησή του στις 15 Ιανουαρίου 2009, λόγω της τότε επικείμενης εκλογής του στην Αντιπροεδρία.

Διαβάστε ακόμη: Ο Τζο φεύγει η Καμάλα έρχεται - Το κόκκινο εξώφυλλο του Time γράφει ιστορία

Ο Μπάιντεν επανεκλέχθηκε στη Γερουσία έξι φορές και ήταν ο τέταρτος ανώτερος γερουσιαστής όταν παραιτήθηκε για να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2008.

Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν επανεκλέχθηκαν το 2012. Έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ.

Διαβάστε ακόμη: Στέφανος Κασσελάκης: Μικρούλης & ομορφούλης αγκαλιά με τον Τζο Μπάιντεν τον αποχαιρετά - "Ο χαρακτήρας σου κρίνεται όταν αφήνεις την εξουσία"

Ήταν ο πρώτος στην ιστορία πρόεδρος των Η.Π.Α. που ορκίστηκε, χωρίς παρευρισκόμενους πολίτες, αλλά ενώπιον 200.000 αμερικανικών σημαιών που συμβόλιζαν τους απόντες πολίτες. Αυτό συνέβη εξαιτίας των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας COVID-19.

Τον Απρίλιο του 2023 δήλωσε την υποψηφιότητα του για υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος, αποτελώντας τον κύριο υποψήφιο. Ύστερα από μια απογοητευτική απόδοση στην δημόσια συζήτηση του Ιουνίου με τον Ντόναλντ Τραμπ , σε ένα πλαίσιο αμφισβήτησης της υγείας του λόγω ηλικίας , απέσυρε την υποψηφιότητα του και υποστήριξε την Κάμαλα Χάρις.

Το μοιραίο τροχαίο

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του ως γερουσιαστής, στις 18 Δεκεμβρίου 1972, η σύζυγος του, Νίλια Μπάιντεν, και η ενός έτους κόρη τους, Ναόμι, σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Hockessin του Ντελαγουέρ, όταν το station wagon της, που οδηγούσε η ίδια ενώ είχαν βγει για Χριστουγεννιάτικα ψώνια, χτυπήθηκε από ένα ημι-αρθρωτό φορτηγό, καθώς το αυτοκίνητο έβγαινε από μια διασταύρωση.

Οι γιοι του Μπάιντεν, ο Μπόου και ο Χάντερ, υπέστησαν κάταγμα στο πόδι και ένα μικρό κάταγμα στο κρανίο, αντίστοιχα, αλλά οι γιατροί προέβλεψαν ότι θα ανακάμψουν πλήρως.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ