Μπολ τροφής και νερού: Ποια είναι η ιδανική συχνότητα καθαριότητας για τη σωστή υγιεινή των κατοικιδίων σας;
Οι χρήσιμες συμβουλές!
Πολλοί είναι οι κηδεμόνες που παραβλέπουν να καθαρίζουν συχνά το μπολ τροφής και νερού του κατοικιδίου τους, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία αυτή να γίνεται τακτικά αλλά και με τον σωστό τρόπο, μιας και η συχνότητα με την οποία καθαρίζονται τα μπολ μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία και την ευημερία του ζώου.
Μάλιστα, επειδή ο καθαρισμός των μπολ δεν περιλαμβάνεται συνήθως στις λίστες με τα καθήκοντα των κηδεμόνων, μπορεί να μην συνειδητοποιείτε όλους τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με ένα βρώμικο μπολ φαγητού ή νερού.
Αν και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο του κατοικίδιου σας σχετικά με τους συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία του, πρέπει να έχετε κατά νου την συχνότητα που πρέπει να καθαρίζετε τα μπολ, τους διάφορους κινδύνους που σχετίζονται με τη μη τήρηση του σωστού τρόπου αλλά και μερικές συμβουλές για τη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος σίτισης γενικά.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το μπολ με την τροφή και το νερό του κατοικίδιου σας
Η συχνότητα καθαρισμού του μπολ του κατοικίδιου σας εξαρτάται από το είδος της τροφής που παρέχετε καθώς και από τις ατομικές ανάγκες του.
Ορισμένες γενικές οδηγίες είναι:
-Μπολ για ξηρά τροφή: Για τα μπολ σκύλων και γατών που χρησιμοποιούνται για ξηρά τροφή, συνιστάται σχολαστικός καθαρισμός τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα τροφής, πλύνετε το μπολ με απορρυπαντικό που είναι ασφαλές για τα κατοικίδια ζώα και ξεπλύνετε το καλά. Αν δεν σας αρέσει το πλύσιμο στο χέρι, προμηθευτείτε ένα μπολ που είναι ασφαλές για πλυντήριο πιάτων.
-Μπολ με υγρή ή κονσερβοποιημένη τροφή: Τα μπολ που χρησιμοποιούνται για υγρή ή κονσερβοποιημένη τροφή πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε γεύμα.
Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε υγρά περιβάλλοντα. Η παραμονή υπολειμμάτων υγρής τροφής στο μπολ μπορεί να οδηγήσει σε ένα βακτηριακό έδαφος αναπαραγωγής.
–Μπολ με νερό: Όπως τα μπολ με τροφές, έτσι και τα μπολ με νερό πρέπει να καθαρίζονται κάθε μέρα.
Το στάσιμο νερό μπορεί να φιλοξενήσει βακτήρια και ο τακτικός καθαρισμός εξασφαλίζει ότι το κατοικίδιό σας έχει πρόσβαση σε καθαρό, φρέσκο νερό. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μπολ που να είναι ανθεκτικό στο πλυντήριο πιάτων για εύκολο καθαρισμό.
-Σιντριβάνια νερού: Τα σιντριβάνια για κατοικίδια ζώα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή, ειδικά για τις γάτες.
Αλλά παρόλο που διαθέτουν φίλτρα, εξακολουθούν να χρειάζονται καθαρισμό. Ένας καλός κανόνας είναι να αδειάζετε και να πλένετε σχολαστικά το σιντριβάνι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και κάθε φορά που το νερό φαίνεται εμφανώς βρώμικο.
Φροντίστε να ελέγχετε και τα φίλτρα και να τα αντικαθιστάτε σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή (για παράδειγμα, κάθε λίγες εβδομάδες).
Λάβετε υπόψη ότι αν το κατοικίδιό σας έχει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή αλλεργίες, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει συχνότερο καθαρισμό. Επιπλέον, τα κουτάβια, τα γατάκια και τα μεγαλύτερα κατοικίδια μπορεί να απαιτούν επιπλέον καθαρισμό των μπολ και των χώρων φαγητού τους γενικά.
Κίνδυνοι από τον μη τακτικό καθαρισμό των μπολ
Δεδομένου ότι τα κατοικίδια μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε εμείς (αν και ορισμένα ζώα όντως αποφεύγουν τα βρώμικα μπολ με φαγητό ή νερό), εξαρτάται καθαρά από εμάς να τα κρατήσουμε ασφαλή από τους ακόλουθους κινδύνους:
-Ανάπτυξη βακτηρίων: Τα μπολ με τροφή και νερό για κατοικίδια δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Τα υπολείμματα της τροφής και η υγρασία από την υγρή τροφή μπορούν να συνδυαστούν και να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής για επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα.
-Μούχλα: Η υπολειπόμενη υγρασία στις λεκάνες μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας. Αυτοί οι μύκητες μπορούν να παράγουν μυκοτοξίνες που είναι επιβλαβείς τόσο για τα κατοικίδια όσο και για τον άνθρωπο. Η εισπνοή ή η κατάποση αυτών των τοξινών μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας.
-Παράσιτα: Τα βρώμικα μπολ μπορούν να προσελκύσουν μύγες και μυρμήγκια, τα οποία μπορεί να μεταφέρουν παράσιτα.
Αυτά τα παράσιτα μπορεί στη συνέχεια να μολύνουν την τροφή του κατοικίδιου σας, οδηγώντας σε πιθανά προβλήματα υγείας.
-Υποβάθμιση της ποιότητας της τροφής: Η ξηρή τροφή για κατοικίδια που παραμένει σε ένα μπολ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να χάσει τη θρεπτική της αξία και τη γεύση της. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή και τη συνολική υγεία του ζώου σας.
-Δερματικά προβλήματα και αλλεργίες: Ορισμένα κατοικίδια μπορεί να αναπτύξουν δερματικά προβλήματα ή αλλεργίες αν έρθουν σε επαφή με βακτήρια ή μούχλα που υπάρχουν σε ένα βρώμικο μπολ.
Ο ερεθισμός του δέρματος, ο κνησμός ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με τη διατήρηση ενός καθαρού χώρου σίτισης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, αυτές είναι οι συμβουλές για τη διατήρηση ενός καθαρού μπολ :
-Χρησιμοποιήστε μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι ή κεραμικό: Εκτός του ότι ορισμένα ζώα έχουν αντιπάθεια στο πλαστικό (τα ευαίσθητα σκυλιά και οι γάτες μπορεί να έχουν αρνητικές αντιδράσεις, όπως ερεθισμό του δέρματος), το ανοξείδωτο ατσάλι και το κεραμικό είναι λιγότερο πορώδη από το πλαστικό, καθιστώντας δυσκολότερο να κρυφτούν τα βακτήρια.
Τα υλικά αυτά είναι επίσης ασφαλή για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων.
-Αποκτήστε πολλαπλά μπολ: Αν δεν θέλετε να καθαρίζετε τα μπολ τόσο συχνά ή δεν έχετε χρόνο, τότε μπορείτε να έχετε ένα σετ μπολ που θα εναλλάσσονται, εξασφαλίζοντας ότι το ζώο θα έχει πάντα πρόσβαση σε ένα καθαρό μπολ.
Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους πολυάσχολους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που μπορεί να μην έχουν χρόνο να καθαρίζουν μετά από κάθε γεύμα.
-Τακτικός έλεγχος: Πρέπει να ελέγχετε συχνά πυκνά τα μπολ του κατοικίδιου σας για τυχόν σημάδια φθοράς, ρωγμές ή ζημιές. Τα κατεστραμμένα μπολ μπορεί να φιλοξενήσουν βακτήρια και είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν αποτελεσματικά.
-Καθιέρωση ρουτίνας καθαρισμού: Κάντε τον καθαρισμό των μπολ μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Είτε μετά από κάθε γεύμα είτε πριν από τον ύπνο, η συνέπεια είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος σίτισης.
-Αποθηκεύστε σωστά τις ξηρές τροφές: Εάν ταΐζετε το κατοικίδιό σας με ξηρές τροφές (κροκέτες), αποθηκεύστε τις σε δροσερό, ξηρό μέρος και σε σφραγισμένο δοχείο. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή της μόλυνσης και διασφαλίζει ότι η τροφή παραμένει φρέσκια.
-Αποθηκεύστε σωστά τις κονσέρβες/υγρές τροφές: Οι κονσέρβες ή οι «υγρές» τροφές που περισσεύουν πρέπει να καλύπτονται, να διατηρούνται στο ψυγείο και να χρησιμοποιούνται εντός τριών ημερών. Αντίστοιχα, μην την αφήνετε να παραμείνει επ’ αόριστον στο μπολ του κατοικίδιου σας.
Πετάξτε ό,τι δεν έχει φαγωθεί μετά από μία ώρα για να αποφύγετε την έκθεσή του σε επιβλαβή βακτήρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr